Čtvrtek, 28. března 2024

Pozvánka na putování po vydřích stopách

Ekoporadna ORSEJ a Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě připravily pro zájemce napínavou vycházku do Pekelského údolí. Povede ji zoolog, který účastníky výletu seznámí se zajímavostmi o vydrách a značkami, které tento říční lovec zanechává v přírodě.

 Pozvánka na putování po vydřích stopách

Vydra říční (Lutra lutra) je naší jedinou zástupkyní jinak poměrne početné rodiny říčních i mořských vyder, rozšířené po Evropě, severní Africe a Asii. Patří mezi lasicovité šelmy. Vydra je typická svým protáhlým, hydrodynamickým tělem se svalnatým ocasem, kterým si pomáhá při plavání. Žije samotářsky na březích řek, v rozsáhlém teritoriu, které brání a značkuje svým trusem. U nás patří mezi chráněné živočichy.

Je výborným plavcem, potápěčem a lovcem, který se vezme zavděk rybami, měkkýši, obojživelníky, drobnými savci nebo mláďaty vodních ptáků.

Mezi její pobytové stopy patří především typické hluboké nory, vyhrabané v hlinitých březích mezi kořeny stromů a chráněné před predátory umístěním vchodu pod hladinu. Zanechává po sobě také zbytky kořisti (např. větších ryb) a protáhlý trus se zbytky šupin či kůstek. Také její stopy jsou nezaměnitelné - otisky tlapek s plovacími blánami, uprostřed se stopou tažení silného ocasu po zemi.

Na co se při "stopování" vydry příznivci přírody soustředí? Na zbytky vydří potravy, na místa, kde si vydra hraje a kde loví, na zákoutí, v nichž přespává.V průběhu pátrání téměř detektivního se účastníci výletu o vydrách dozví spoustu zajímavostí.

Putování po vydřích stopách se uskuteční v sobotu 27. listopadu. Sraz je v 8.20 na vlakovém nádraží. Předpokládaný návrat kolem 12.00.

Koordinátor poradny ORSEJ při VMG Česká Lípa
Miroslava Netolická
774825089

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů