Úterý, 30. dubna 2024

V Belgii se uskutečnilo setkání zástupců Zdravých měst z celé Evropy

V Belgii se uskutečnilo setkání zástupců Zdravých měst z celé Evropy

Také v letošním roce se sešli reprezentanti Zdravých měst a Národních sítí, které tato města sdružují v jednotlivých zemích Evropy. Setkání proběhlo v belgickém městě Liege (Lutych) v termínu od 15. do 18. června. Kromě plenárních zasedání, kde probíhaly hlavní prezentace k tématu sociálních determinantů zdraví, řízené podpory zdraví nebo programu WHO pro evropský region "Zdraví 2020", se v kongresovém centru scházeli odborníci z nejrůznějších vědních oblastí, koordinátoři Zdravých měst i národních sítí. Diskutovali zde konkrétní otázky a problémy související s rozvojem měst a jejich vlivem na zdraví obyvatel a okolní prostředí.

Mezi desítkami workshopů měly své zastoupení také sítě Zdravých měst (ZM). Setkání propojilo na jednom místě zástupce sítí ZM s dlouhou tradicí, jako je např. izraelská, polská či česká s těmi, kteří tuto formu spolupráce Zdravých měst na národní úrovni teprve rozvíjejí nebo po delší době obnovují. Velmi pozitivním překvapením byla delegace a prezentace Ruské národní sítě ZM, která prostřednictvím starosty a místostarosty města Čerepovec ukázala, jak velkého pokroku lze dosáhnout během jediného roku, i díky sdílení zkušeností s ostatními sítěmi Evropy.

NSZM ČR prezentovala svůj systémový přístup k rozvoji Projektu Zdravé město, představila některé úspěšné akce, jako je např. populární pořad "Zábavně o stáří" nebo "Dětské fórum Zdravého města" a rovněž nabídla spolupráci s ostatními sítěmi.

Výstup z konference k problematice řízené podpory zdraví (EN)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů