Úterý, 30. dubna 2024

Co také přináší nový zákon o ovzduší

Co také přináší nový zákon o ovzduší

Kompenzační opatření

Nová právní úprava zajistí, že v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší nebudou uvedeny do provozu nové zdroje znečišťování, dokud neprokážou nebo nepřijmou opatření, která budou nové znečištění vyvažovat. Kompenzační opatření, která jsou v zákoně nově obsažena, budou investičního i provozního charakteru.

Zavádění nízko emisních zón v obcích a městech

Obce a města budou mít možnost vyčlenit na svých územích zónu, do které nebudou moci vjíždět auta, která nesplňují emisní limity. Obce a města ale zároveň musí zajistit objízdnou trasu po silnici stejné nebo vyšší třídy.

Nové parametry kotlů pro domácnosti

Nová opatření se dotknou i domácností. Malé kotle (o příkonu do 300 kW) uváděné na trh v České republice budou mít výrazně nižší emise než dnes. Dohlížet na to bude Česká obchodní inspekce. Zákon také zakazuje spalování nekvalitních paliv.

Individuální posuzování velkých znečišťovatelů

Nový zákon umožní individuální přístup ke znečišťovatelům ovzduší. Příslušné krajské úřady budou moci regulovat provoz zdroje, který má na kvalitu ovzduší v oblasti prokazatelně špatný vliv.

Poplatky za emise

Nový zákon významně zjednodušuje placení poplatků, což sníží administrativní zátěž firem, úřadů i obcí. Počet zpoplatněných látek se sníží z více než dvaceti na čtyři. Poplatek, který se dříve vybíral od výše 500 korun, bude nově inkasován tam, kde jeho výše dosáhne 5000 korun za provozovnu. Nejmenší znečišťovatelé tak budou od poplatků osvobozeni. Vláda navrhovala poplatky od roku 2017 zvyšovat až na sedminásobek, sněmovna je naopak navrhla zrušit. Senát tuto pasáž zřejmě změní do kompromisní podoby.

Přechodné období

Zákon upřesní evropskou směrnici, podle níž se zpřísňují od roku 2016 emisní limity pro zdroje znečištění. U tepláren či elektráren si tato povinnost vynutí mnohamiliardové investice. České firmy přitom mají výjimku z této směrnice: zdroje, které už jsou v provozu, mohou na nové, přísnější podmínky přecházet postupně, a to až do roku 2020. Hned od roku 2016 musí zpřísněné evropské limity dodržet jen nově spouštěné technologie.

AUTOR: Zuzana Kubátová

AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů