Úterý, 30. dubna 2024

Být zelený může znamenat i být konkurenceschopnější

Být zelený může znamenat i být konkurenceschopnější

Malá prádelna v tropech asi není místo, kde bychom čekali zelenou ekonomiku v praxi. Přesto je Prillav Lavanderias první udržitelnou sítí prádelen v brazilském státě Mato Grosso. Za zelenými postupy však nestojí společenská odpovědnost firmy, nýbrž vyšší zisky.

Když Paulo Roberto Teixeira Gomes před dvanácti lety otvíral první prádelnu ve městě Rondonopolis na brazilském středozápadě, chtěl nabízet služby na úrovni Rio de Janeira a Sao Paola.

Po konzultaci s Centrem pro udržitelnost SEBRAE, společnou agenturou vlády a soukromého sektoru na podporu malých a středních podniků, se rozhodl založit svůj podnikatelský model na ekologických postupech.

V Prillav Lavanderias investovali do nové generace zařízení, ale zároveň zlepšili údržbu a zefektivnili celkový provoz prádelny. Spotřebu vody se podařilo snížit o 6 procent a spotřebu energie dokonce o 10 procent. V sektoru, kde voda a chemické prostředky jsou základem podnikání, firma nepoužívá perchlorethylen ani jiné toxické látky. Paulovi zaměstnanci k sušení místo elektřiny používají zemní plyn či klíčový přírodní zdroj Brazílie - slunce.

Absenci toxických látek oceňují jak zaměstnanci, tak zákazníci, jejichž prádlo déle vydrží. Počítačová optimalizace práce u nových strojů pak umožňuje obsloužit větší počet zákazníků než dřív.

Kombinace ekologických a technologických vylepšení zvýšila počet zákazníků v Prillav Lavenderias o třicet procent. Prádelna navíc začala používat biologicky rozložitelné obaly a recyklovat papír.

"Přechodem na zelený model jsme zvýšili naši konkurenceschopnost. Podporujeme udržitelný rozvoj, jsme v zisku a zároveň se nám daří obstát v soutěži s konkurencí, protože nabízíme nejlepší ceny," vysvětluje Paulo Gomes.

Prosperita umožnila rozšířit firmu o další dvě provozovny v Mato Grosso. Paulo se chystá dále nabízet svůj podnikatelský model systémem franšízy a konkurovat zahraničním franšízám, které dominují na brazilském trhu.

Na pět milionů malých podniků a mikrofirem (2-10 zaměstnanců) představuje 99 procent všech podnikatelských subjektů v Brazílii. Jejich podnikání má významný dopad na životní prostředí a stojí na využívání přírodních zdrojů.

Udržitelná prosperita nejmenších firem se proto před dvěma lety stala novým mottem SEBRAE a jeho Centra pro udržitelnost.

"Staráme se o ty malé. Velké firmy mají své asociace a konfederace. Umí si pomoct samy. Ale malé firmy mají slabý hlas, málo zdrojů a těžko se sdružují," objasňuje logiku nejnovější strategie profesor Clovis Nobre de Miranda, který se SEBRAE spolupracuje už několik let.

SEBRAE představuje inovativní partnerství mezi brazilskou vládou a soukromým sektorem. Sdružuje státní úředníky i představitele brazilského průmyslu, zemědělství a obchodu. Část svého rozpočtu získává z federálních odvodů z mezd. Ale zároveň má značný příjem ze své poradenské a školicí činnosti, kterou nabízí za výhodné ceny, nicméně na komerční bázi a ve spolupráci se státními bankami, které klientům SEBRAE nabízejí dotované úvěry.

"Zprvu jsme naše služby nabízeli zdarma, ale podnikatelé to nebrali příliš vážně. Dopad naší práce se zvýšil poté, co jsme začali účtovat drobné částky - podnikatele neohrožují, ale služby si více váží," pokračuje ošlehaný, energií nabitý padesátník Clovis Nombre, jenž vystudoval ekologii, ale nyní se zaměřuje na zelenou ekonomiku.

"Jediná opravdová změna, která může vést k udržitelnosti, jde přes byznys. Všechny vládní politiky na ochranu životního prostředí krachují, protože ekonomické aktivity jdou jinam," řekl o své motivaci.

Ústřední filozofií Centra SEBRAE pro udržitelnost je nabízet strategické nízkonákladové poradenství pro drobné podnikání udržitelné jak po ekonomické, tak po environmentální stránce. Mezi jeho klienty patří drobní farmáři, poskytovatelé služeb i výrobní podniky.

Tematicky se zaměřuje na energetickou účinnost a snižování odpadu. Snaží se podnikatelům ukázat, že snižování nákladů a ekologické chování jdou ruku v ruce. Ušetřené účty za elektriku a prodané či znovu využité odpadní materiály mohou významně zvýšit zisk firem.

V dalším sledu by mělo přijít i efektivní hospodaření s vodou. SEBRAE ho již úspěšně otestovala na spolupráci s drobnými rybáři poté, co se v Mato Grosso snížila populace sladkovodních ryb.


AUTOR: Petr Lebeda
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
OD NAŠEHO SPOLUPRACOVNÍKA Z BRAZÍLIE

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů