Některé papírové košíčky na muffiny obsahují nebezpečné látky
PRAHA - Vůně čerstvého cukroví, nadýchané muffiny, ale i hormonální nerovnováha
a vývojové problémy. To všechno se podle zjištění sdružení Arnika může pojit s
pečením a pomůckami, které při něm běžně používáme. Ekologická organizace
nechala v celkem dvaceti různých výrobcích pro snadnější pečení - v pečicích
papírech (11 vzorků) a papírových košíčcích na muffiny (9 vzorků), v laboratoři
Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT)
zjistit, zda neobsahují problematické látky. Zatímco pečicí papíry vyšly z
tohoto testu dobře, zakousnout se do čerstvého muffinu může být problém. Některé
papírové [https://www.kamsnim.cz/categories/papir] nádobky totiž obsahují
takzvané polyflourované surfaktanty (1). Analýzu provedla Vysoká škola
chemicko-technologická.
PRAHA - Vůně čerstvého cukroví, nadýchané muffiny, ale i hormonální nerovnováha a vývojové problémy. To všechno se podle zjištění sdružení Arnika může pojit s pečením a pomůckami, které při něm běžně používáme. Ekologická organizace nechala v celkem dvaceti různých výrobcích pro snadnější pečení - v pečicích papírech (11 vzorků) a papírových košíčcích na muffiny (9 vzorků), v laboratoři Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) zjistit, zda neobsahují problematické látky. Zatímco pečicí papíry vyšly z tohoto testu dobře, zakousnout se do čerstvého muffinu může být problém. Některé papírové nádobky totiž obsahují takzvané polyflourované surfaktanty (1). Analýzu provedla Vysoká škola chemicko-technologická.
"Pomůcky na pečení jsme nakoupili v Praze v běžné obchodní síti. V nadpoloviční většině muffinových košíčků pak zjistila laboratoř VŠCHT problematické látky. Výzkum zadala Arnika. Tyto chemikálie nám sice usnadňují pečení, protože se díky nim těsto na papír nelepí, ale zároveň je třeba vzít v úvahu, že se jednáo látky, jež představují potenciální riziko pro lidské zdraví. Jsou totiž v přímém styku s jídlem a problém je, že se do něj podle nejnovějších studií mohou uvolňovat. Některé polyflourované surfaktanty jsou spojovány s poruchami hormonální rovnováhy nebo negativním vlivem na vývoj organismu," říká odbornice ze sdružení Arnika a koordinátorka Pracovní skupiny mezinárodní sítě IPEN pro dioxiny, PCB a odpady Mgr. Jitka Straková.
Lidé by měli při svém nákupu upřednostnit klasické plechové formičky na muffiny, které je možno opakovaně použít, před jednorázovými výrobky. Nejen že se jedná o zdraví bezpečnější alternativu, ale navíc nebudeme při každém zakousnutí do muffinu zbytečně produkovat odpad.
Tabulka uvádí výrobky, které obsahují nebezpečné látky:
Název výrobku
|
Výrobce
|
Cena
|
Košíčky Profissimo
|
DM drogerie markt, Karlshruhe, Německo
|
25,00 Kč
|
Košíčky Ekoz - větší růžové
|
není uveden
|
55,00 Kč
|
Košíčky Ekoz - menší s muchomůrkami
|
není uveden
|
55,00 Kč
|
Košíčky Party
|
Wimex s.r.o., Boumovská 72, Náchod
|
11,00 Kč
|
Košíčky - Goba
|
Goba, s.r.o., U Vápenice 185, Beroun 4
|
25,00 Kč
|
Analyzované látky, takzvané PFAS, se už dnes vyskytují po celé Zemi. Mezinárodní studie pak za alarmující označují fakt, že se toxické produkty těchto látek našly i v mateřském mléce (2).
Lidé tyto látky využívají proto, že odpuzují vodu i olej a jsou tepelně velmi stabilní. Proto se na ně nelepí těsto při pečení, používají se ale i v krabicích na pizzu nebo v sáčcích na popcorn do mikrovlnky. Zdrojů, odkud se mohou dostat do těla je tedy více.
Že jde o významný problém, dokazuje zájem Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) o tyto chemikálie. Úřad upozornil na nutnost sledovat tyto látky v potravinách a v materiálech, které s potravinami přichází do kontaktu. Cílem je zejména zjistit, jak moc jsou lidé těmto látkám vystaveni (3).
V mezinárodním srovnání nejsou výsledky příliš lichotivé. Při zkoumání 71 vzorků z celého světa byly problematické látky obsaženy jen ve dvou pečicích papírech a čtyřech muffinových košíčcích (4).
Sdílet článek na sociálních sítích