Úterý, 30. dubna 2024

Obce Plzeňského kraje nakoupily za peníze EU obří kontejnery

Obce Plzeňského kraje nakoupily za peníze EU obří kontejnery

Pětatřicet měst a obcí v Plzeňském kraji nakoupily s dotací EU 37 kontejnerů na velkoobjemový odpad, jehož podíl v komunálním odpadu stoupá. Končí většinou na skládkách a zatěžuje rozpočty obcí. ČTK to dnes řekli šéf Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje Filip Uhlík a předseda Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje (SMOPK) Jaroslav Perlík. Sdružení získalo 3,5 milionu Kč z operačního programu Životní prostředí, tedy 90 procent nákladů.

"Státní fond životního prostředí vydal rozhodnutí o poskytnutí dotace, čímž je náš projekt definitivně schválený. Rozmisťování kontejnerů už je téměř dokončené," řekl Uhlík. Obce v kraji tak díky třídění tohoto odpadu a jeho uplatnění na trhu uspoří asi tři miliony korun ročně. "Jeho objem roste. Musí se často vyvážet a zdražuje to provoz sběrného dvora. Přitom nejvíc se platí za dopravu, která je dražší než likvidace," řekl starosta Bezdružic Jan Soulek. Sběrné dvory obcí se rychle zaplňují nábytkem, okny, sanitární keramikou a podlahovými krytinami.

"Rozbory jsem dělala vlastníma rukama a opravdu 60 až 70 procent, kromě smíchaného stavebního odpadu, keramiky a porcelánu, lze následně využít," uvedla Lenka Šlajsová z rozvojové agentury.

Obce už měly velkoobjemové kontejnery ve sběrných dvorech, jichž je nyní v kraji 73. Třídit ale v jedné nádobě nebylo možné a navíc podíl objemného odpadu rostl. Ukázalo se, že je materiálově využitelný a jeho lepším tříděním lze snížit náklady obcí.

SMOPK jedná s Plzeňskou teplárenskou o jeho spalování s uhlím, protože jeho velký podíl tvoří dřevo. Dále lze odpad drtit a lisovat z něj desky. "Na obou směrech se pracuje, aby nemusel většinově končit na skládkách a nezatěžoval tak rozpočty obcí," řekl Uhlík.

Od roku 2006 objem velkoobjemového odpadu rychle roste. "V kraji nyní odhadujeme roční produkci na 36.000 tun (zhruba 13 procent z veškerého komunálního odpadu), tedy 60 kilogramů na obyvatele a rok. Jen ze sběrných dvorů jde o 16.000 až 20.000 tun," řek Uhlík.

Díky skupinovému projektu by se mělo SMOPK stát partnerem firmám, které mají zpracovatelské kapacity na tento odpad. Obce a odpadové firmy nyní požádají o dotace na zpracovatelské kapacity, jež podají do 20. prosince. Například Klatovy plánují pořídit drtičku.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů