Přírodní stavitelství Brno

5-7.4.2013

Seminář, školení

Seminář určen pro ty, kdo si chtějí zlepšit vnitřní klima hliněnými omítkami nebo postavit zdravý dům nebo je zajímají stěhovatelné domy a jurty. Budeme se věnovat výhodám a nevýhodám stavebních a izolačních materiálů, tvarů staveb. Povíme si, kde nakoupit jaký materiál a jak, kde a proč postavit slaměný domek, nízkoenergetický, pasivní nebo stěhovatelný dům.


V současné době se dostává stále více do popředí spotřeba energií u staveb. V posledních letech prudce narůstá počet nízkoenergetických a pasivních domů. Tato nízkoenergetické výstavba vyžaduje použití velkého objemu izolací. Zde se nabízí možnost použití přírodních materiálů, které jsou energeticky nenáročné při zpracování a tím cenově výhodné. Jednoznačně nejvíce používaným materiálem v přírodním stavění je sláma a hlína. Tyto materiály jsou velmi levné, ale podle způsobu jejich použití může prudce narůst pracnost na stavbě. Několik možných rozdílných konstrukcí si ukážeme na příkladech několika staveb.


Dále si probereme praktickou stavbu slaměného domku nejefektivnější technikou, která šetří čas, řeší problémy s hlodavci, průvzdušností, hořlavostí a výrobu vlastních omítek a cihel (odolných i přívalovým dešťům). Probereme seznam dodavatelů, kde a co koupit, co se vyplatí si nechat vyrobit a kdy se vyplatí stavba svépomocí. Seminář bude převážně z pohledu stavitele, tedy plný dosti jednoduchých a praktických postřehů.


Seminář povede: stavitel Petr Skořepa

Učí jak dobře a levně stavět z místních přírodních a recyklovaných zdrojů kvalitní obydlí, které užitnou hodnotou a energetickou nenáročností předčí dnešní běžnou výstavbu a vyrovnají se jí i životností a odolností. Používá ve svých stavbách moderní i málem zapomenuté staré techniky stavění, využívá fyzikální zákony na větrání, klimatizaci a topení. Vnitřní a vnější prostředí kolem obydlí propojuje, řeší hospodaření s vodou, energií a odpady tak, aby se vše co nejefektivněji využilo. Navrhuje soběstačné domy i stěhovatelné domy, bez nutnosti napojení na jakékoli sítě.

 

Začínáme v pátek večeří v 18:00 (Přednášky 19:00 - 22:00). V sobotu začínáme v 9:00 a končíme ve 22:00. Večer bývají méně důležité informace a videa. Oběd bude vždy ve 13:00, večeře v 18:00, snídaně v 8:00, další přestávky vždy dle potřeby. Konec semináře v neděli mezi 16-18 hodinou. Každý si odnese všechny použité prezentace, texty, obrázky a ještě mnohem více informací a videí k domácímu samostudiu, kontakty, odkazy a seznamem dodavatelů na DVD.


Cena kurzu

Kč 2.200,-  (Kč 2.000,-  při platbě zálohy 14 dní a déle před seminářem).

Sleva pro páry Kč 800,- z celkové ceny. Sleva pro absolventy nějakého našeho předchozího semináře, také pro zájemce s malým příjmem, studenty, důchodce a maminky na mateřské dovolené Kč 400,-.

Záloha a platba předem

Pro rezervaci nám prosím pošlete zálohu Kč 500,- (EUR 20,-) na 2200288853/2010 české nebo slovenské č.ú. 2500288855/2010  (jako variabilní symbol uveďte vaše telefonní číslo úplně stejně tak, jak ho uvedete do objednávky, abychom platby dohledali). Zbylé platby se provádějí až na místě.


Co sebou

Každému asi 2-5 dnů před seminářem posílám podrobnější informace.

Určitě je dobré si vzít něco pod sebe, deku, polštářek, karimatku, svítilnu, přezůvky.

Ubytování

Ubytování je za noc 100,- (spacák a karimatku s sebou)


Strava

Bude společná, vegetariánská... Cena 440,- osoba/víkend


Přihlásit se můžete na našich stránkách www.ekovesnice.cz


Pořádá občanské sdružení Ekovesnice o.s.


Místo konání akce:
CVČ Bystrouška Fleischnerova 1a Brno-Bystrc
Adresa konání akce:
CVČ Bystrouška Fleischnerova 1a Brno-Bystrc
Kontakt:
Petr Skořepa
Telefon:
+421 944 293 223
duben 2013
po
út
st
čt
so
ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů