Vytváření a audit systému environmentálního managementu

14-18.4.2014

Seminář, školení

Úvod
Ochrana životního prostředí patří k celosvětovým cílům. Mnohé organizace svůj management orientují na respektování životního prostředí, a to jak z hlediska dodržování právních předpisů, tak z hlediska okolí výrobního místa, zaměstnanců, zákazníků, ostatní veřejnosti a budoucích generací - uplatňují systém environmentálního managementu podle požadavků normy ISO 14001. Tento kurz je svým obsahem a rozsahem určen pro pracovníky, kteří se orientují v požadavcích normy a v právních požadavcích na životní prostředí a potřebují si prakticky procvičit program aplikace požadavků na podmínky ve své organizaci, včetně provádění auditu a přezkoumávání funkčnosti tohoto systému.

Cíle
Účastník kurzu po absolvování bude schopen aplikovat požadavky norem a směrnic na podmínky vlastní organizace, hodnotit environmentální profil organizace, stanovovat environmentální kritéria pro aplikaci programů environmentálního managementu, plánovat interní audity EMS, provádět audit a vést o něm záznamy, informovat vrcholové vedení o dosažené výkonnosti EMS a o potřebě zlepšování, posuzovat efektivnost opatření k nápravě a preventivních opatření.

Obsah
Zavádění EMS - environmentální politika, cíle, cílové hodnoty a profil. Synergie procesního řízení a řízení významných environmentálních aspektů. Hodnocení a zlepšování environmentálního profilu ISO 14031. Environmentální programy. Audit požadavků ISO 14001. Postupy a provádění auditu EMS, požadavky na auditory podle doporučení ISO 19011. Přezkoumání EMS (záznamy, vyhodnocení, zprávy, zpráva o životním prostředí).

Metodika
Interaktivní výklad s cílenou diskuzí, uvádění příkladů z praxe, procvičení na případových studiích.

Určeno
Pracovníkům, kteří systém environmentálního managementu vytvářejí nebo chtějí vytvořit, a těm, kteří systém environmentálního managementu auditují.

Místo konání akce:
Praha
Adresa konání akce:
Karlovo nám. 325/7, Praha 2
Kontakt:
Email:
Telefon:
duben 2014
po
út
st
čt
so
ne
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů