Současné trendy ve výrobě vína
22.2.2023
Seminář, školení
Zveme Vás na seminář spojený s řízenou degustcí vín
PROGRAM SEMINÁŘE
Historie a současnost výroby vína
- Světová produkce - trendy a budoucnost udržitelného vinařství
 - Produkce v ČR
 - Rozdělení vín
 - Stylistika vín
 - Výrobní kroky
 
Před-fermentační operace
- Příprava a průběh sklizně
 - Šetrnost sklizňových operací
 - Před-fermentační operace
 - Odstopkování a mačkání bobulí
 - Macerace tuhých částí hroznu
 - Lisování
 - Metody odkalení moštu
 - Parametry moštu před fermentací
 - Funkční přípravky - taniny, enzymy, výživa, čiřící přípravky
 
Kvasinky a alkoholová fermentace
- Alkoholové kvašení
 - Kvasinky - saccharomycétní a nesaccharomycétní a jejich využití
 - Možnosti zastavení fermentace
 
Jablečno-mléčná fermentace (JMF)
- Význam a použití JMF
 - Mléčné bakterie
 - Parametry ovlivňující průběh JMF
 - Management JMF
 
Školení a zrání vín
- Stáčení a síření
 - Oxid siřičitý - jak správně sířit
 - Čiření vína
 - Zrání vína
 
Finalizace vín
- Čištění a filtrace
 - Krášlení, stabilizace a lahvování
 - Problematika kyslíku
 - Uzávěry lahví
 - Teoretické vyučování bude doplněno řízenou degustací vín, která jsou typická pro přednášené téma.
 
Místo konání akce:
Hotel Mariel, Znojmo
Adresa konání akce:
Čermákova 940/1, 66902 Znojmo
Kontakt:
Michaela Halabrínová
Telefon:
+ 420 702 148 819