Černý rybíz pro zdraví
Černý rybíz
jsou 5 až 10 mm velké bobule jež tvoří třásně a jsou vybarvené do černo-fialova.
Původ
Černý rybíz pochází ze střední a východní Evropy. Pěstuje se od 15. století ve všech oblastech světa s mírným podnebím.
Jiné názvy
ribes nigrum (lat), čierna ríbezľa (sk), black currant (en), schwarze johannisbeere (de), schwarze ribisel (de), cassis (de)
Nutriční hodnoty
Jeden šálek černého rybízu obsahuje: 1.57g bílkovin a 71 kalorií.
Minerály: Draslík - 361mg Fosfor - 66mg Hořčík - 27mg Mangan - 0.287mg Měď - 0.096mg Sodík - 2mg Vápník - 62mg Zinek - 0.3mg Železo - 1.72mg |
Vitamíny: Niacin - 0.336mg Kyselina pantothenová - 0.446mg Vitamín A - 258 IU Vitamin B1 (thiamin) - 0.056mg Vitamin B2 (riboflavin) - 0.056mg Vitamin B6 - 0.074mg Vitamín C - 202.7mg Vitamín E - 1.12mg |
Pektin, kyselina citronová, třísloviny.
Význam pro zdraví
Působí močopudně a potopudně, proti hnilobě, proti artritidě, průjmu, kurdějím a posilují žaludek. Díky obsaženým antioxidantům jsou prevencí vůči demenci a stárnutí buněk, tkání, orgánů a organismu. Komplex flavonoidů s účinkem na cévy označovaný nesprávně jako vitamín P, má (zejména v kombinaci s obsaženým či dodaným vitamínem C) ochranný vliv na buňky, orgány, cévy a zvýšení hladiny antioxidantů.
Zajímavost
Všechny pěstované druhy rybízu mají podobné účinky jako černý rybíz, ale léčebně nejúčinnější je právě tento.
Upozornění
Abyste dokonale vstřebali vitamin C z černého rybízu, konzumujte jej hned po nákupu a čerstvý. Skladováním při působení světla se rychle stane vitamin C neúčinným.
Recept
Černý rybíz v medu
Potřebujeme:
Černý rybíz, med podle množství rybízu.
Jak na to:
Rybíz omyjeme, odstopkujeme a osušíme. Osušení bobulemi naplníme sklenice a zalijeme až po okraj medem. Uzavřeme a odložíme do spodní části chladničky. Rybíz si zachovají vitamín C. Podáváme zejména v chřipkovém období.
ZDROJ: http://zelovoc.nazdravie.sk/