Sezamová pasta tahini (jinak také tahina či tehina) se ve velké míře používá po
celé Indii, Africe i Asii. Již ve starém Řecku byla sezamová pasta používána
především pro léčivé účinky a pro vysokou výživovou hodnotu. Tahini pasta však
sloužila jako doplněk stravy a výživný pokrm i během druhé světové války. Dnes
se sezamová pasta používá v mnoha mezinárodních pokrmech a je doporučována opět
pro blahodárné účinky na lidský organismus. Vliv sezamové pasty na zdraví Během
poslední doby bylo provedeno několik výzkumů, které prokázaly přínos pro lidský
organismus. Pasta obsahuje vitamín E, dále vitamíny B (B1, B2, B3, B5 a B15),
také řadu minerálů (draslík, fosfor, hořčík ad.). Mnozí konzumují tahini pro
velký obsah vápníku a také velké množství bílkovin. Díky těmto látkám prospívá
konzumace pasty při snaze o očistu organismu. Proto se tahini zařazuje do řady
detoxikačních kúr - čistí játra, snadno se tráví a podporuje hubnutí. Bylo
zjištěno, že pravidelná konzumace pasty zlepšuje kvalitu kůže a také udržuje
imunitní systém. Použití tahini Hummus Hummus Tahini je jednou ze základních
surovin pro přípravu pokrmu, zvaného hummus. Hummus je studený pokrm, jde o
kaši, vytvořenou z rozdrcené uvařené cizrny, smíchaní právě s tahini. Základními
surovinami jsou cizrna, sezam, česnek a citron. Je k dostání v řadě restaurací u
nás, pokrm má tisíciletou tradici. Falafel Falafel se konzumuje především v
Libanonu a Izraeli, je však také k dostání i u nás. Především některé pouliční
fast foody zahrnují tento pokrm do svého jídelního lístku. Falafel jsou kuličky
z bobů či z cizrny, které se podávají s pečivem a právě s tahini. Sezamová pasta
u tohoto pokrmu slouží jako dip, do kterého se smažené kuličky namáčí. Do salátů
Tuto pastu můžete použít prakticky do jakéhokoliv zeleninového salátu. Ten pak
dostane netradiční chuť, navíc pokrm obohatíte nutričně. Při smíchání s kořením,
česnekem a křenem pak můžete vytvořit lahodnou pomazánku. I když vám možná
tahini připadá jako exotická surovina, i v našem prostředí najde bohaté využití.
Pomocí sezamové pasty tak zlepšíte chuť řadě pokrmů a navíc zlepšíte jejich
nutriční a energetickou hodnotu. ZDROJ: www.sportuj.com
[http://www.sportuj.com], kráceno
Sezamová pasta tahini (jinak také tahina či tehina) se ve velké míře používá po celé Indii, Africe i Asii. Již ve starém Řecku byla sezamová pasta používána především pro léčivé účinky a pro vysokou výživovou hodnotu. Tahini pasta však sloužila jako doplněk stravy a výživný pokrm i během druhé světové války. Dnes se sezamová pasta používá v mnoha mezinárodních pokrmech a je doporučována opět pro blahodárné účinky na lidský organismus. Vliv sezamové pasty na zdraví Během poslední doby bylo provedeno několik výzkumů, které prokázaly přínos pro lidský organismus. Pasta obsahuje vitamín E, dále vitamíny B (B1, B2, B3, B5 a B15), také řadu minerálů (draslík, fosfor, hořčík ad.). Mnozí konzumují tahini pro velký obsah vápníku a také velké množství bílkovin. Díky těmto látkám prospívá konzumace pasty při snaze o očistu organismu. Proto se tahini zařazuje do řady detoxikačních kúr - čistí játra, snadno se tráví a podporuje hubnutí. Bylo zjištěno, že pravidelná konzumace pasty zlepšuje kvalitu kůže a také udržuje imunitní systém. Použití tahini Hummus Hummus Tahini je jednou ze základních surovin pro přípravu pokrmu, zvaného hummus. Hummus je studený pokrm, jde o kaši, vytvořenou z rozdrcené uvařené cizrny, smíchaní právě s tahini. Základními surovinami jsou cizrna, sezam, česnek a citron. Je k dostání v řadě restaurací u nás, pokrm má tisíciletou tradici. Falafel Falafel se konzumuje především v Libanonu a Izraeli, je však také k dostání i u nás. Především některé pouliční fast foody zahrnují tento pokrm do svého jídelního lístku. Falafel jsou kuličky z bobů či z cizrny, které se podávají s pečivem a právě s tahini. Sezamová pasta u tohoto pokrmu slouží jako dip, do kterého se smažené kuličky namáčí. Do salátů Tuto pastu můžete použít prakticky do jakéhokoliv zeleninového salátu. Ten pak dostane netradiční chuť, navíc pokrm obohatíte nutričně. Při smíchání s kořením, česnekem a křenem pak můžete vytvořit lahodnou pomazánku. I když vám možná tahini připadá jako exotická surovina, i v našem prostředí najde bohaté využití. Pomocí sezamové pasty tak zlepšíte chuť řadě pokrmů a navíc zlepšíte jejich nutriční a energetickou hodnotu. ZDROJ: www.sportuj.com, kráceno