V období Velikonoc bude vajíček a kraslic všude požehnaně...
Co s vykoledovanými vajíčky?
Jejich význam je opět silně náboženský a různé kultury mají svůj výklad. Vejce je znakem znovuzrození, života, ale i červené barvení jako krev Krista. Největší otázkou ovšem každý rok je: Co s vykoledovanými vajíčky?. Odpověď bývá jednoduchá. Pomazánku.
Velikonoční vajíčková pomazánka
Ingredience:
- 4 natvrdo uvařená vajíčka
- 1 zralé avokádo
- dijonská hořčice - dle chuti
- 1/2 kelímku bílého jogurtu do 3 % tuku
- sůl, pepř
- citronová šťáva podle chuti
- nadrobno nakrájená čerstvá pažitka
- chilli koření nebo čerstvá chilli paprička
- toasty FIBROKI
Postup:
Do mísy smíchejte nadrobno nakrájená vajíčka, rozmačkané avokádo, bílý jogurt, hořčici dle chuti, citronovou šťávu, přidejte čerstvou pažitku, chilli, sůl a pepř podle chuti. Pomazánku pořádně vymíchejte, případně vyšlehejte ručním šlehačem a natírejte na toasty FIBROKI.
Nebo jarní salát s ředkvičkami
Ingredience:
- 1/2 salátové okurky
- 2x svazek ředkviček
- 1x svazek jarní cibulky
- 2 lžičky šťávy z citrónu - 1 citron
- 1 bílý nízkotučný jogurt
- bílá ředkev
- řeřicha
- vejce natvrdo 2 ks nebo 8 křepelčích vajec
- ledový salát
Příprava:
Okurku oloupejte a pokrájejte na malé kousky, ředkvičky a bílou ředkev a jarní cibulku nakrájejte na malé kousky, smíchejte jogurt s cibulí, ředkvičkou, šťávou z citronu a kořením, přidejte nakrájenou okurku, pokrájená vajíčka a dochuťte řeřichou.
Text: Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.natuhrouse-cz.cz
Foto: Ing. Petr Kouble
Recepty: NATURHOUSE
Dobrou chuť!
Více zdravých receptů na www.naturhouse-cz.cz a https://www.youtube.com/playlist?list=PLN7RIJVCnDpZl7dNZJGlQQ96lbyFHmEXX