Pátek, 29. března 2024

Za výbuchem v Hamru bylo porušení pravidel likvidace chemikálií

Za výbuchem v Hamru bylo porušení pravidel likvidace chemikálií

Znalecké posudky z oboru chemie potvrdily, že příčinou loňského výbuchu v areálu firmy Purum na Českolipsku bylo nedodržení technologického postupu při likvidaci chemických látek. Z posudků také vyplynulo, že pracovníci firmy hrubě porušovali zásady bezpečnosti práce, řekla dnes ČTK mluvčí policie Ivana Baláková. "A to například tím, že nepoužívali předepsané ochranné pomůcky," dodala.

Policie výbuch prověřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. V případu ale podle Balákové nebyl zatím nikdo obviněn. "Jsme stále ve fázi prověřování případu," řekla.

Při nečekané chemické reakci v provozovně likvidace nebezpečných odpadů v Hamru na Jezeře bylo loni v listopadu osm pracovníků zraněno, jeden z nich později zemřel v nemocnici. S uniklými chemikáliemi se dostali do styku nejen záchranáři, hasiči a policisté, ale i zdravotníci, kteří se o zraněné starali v nemocnicích. Mnozí měli respirační a kožní potíže. Při neštěstí unikly do ovzduší sloučeniny vysoce koncentrované kyseliny sírové a silně zásaditého hydroxidu sodného s příměsí dalších chemických sloučenin. Vdechnutí těchto látek při havárii způsobilo podle dřívějšího vyjádření policejní mluvčí i smrt třiašedesátiletého zaměstnance firmy.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má po zásahu stále šest vozů mimo provoz. Jde o sanitky a vůz lékaře, které na místě zasahovaly nebo převážely zraněné. Vozy musely být dekontaminovány a čekají na technickou kontrolu, která je podmínkou pro jejich vrácení do provozu. "Vozy jsou nadále odstavené. Teď se řeší znalecké posudky a je to i stále závislé na vyšetřování policie a dalších okolnostech," řekl dnes ČTK mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev.

Marek Kuntoš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů