Sobota, 20. dubna 2024

Ministerstvo zemědělství připravilo strategii na financování skladování statkových hnojiv pro letošek a příští rok

Ministerstvo zemědělství připravilo strategii na financování skladování statkových hnojiv pro letošek a příští rok

Ministerstvo zemědělství vypracovalo dokument k finančním dopadům plnění podmínek evropské směrnice o ochraně vod před znečištěním dusičnany ze zemědělských zdrojů (nitrátová směrnice). V letech 2022-2023 se odhadují celkové náklady na vybudování nových skladovacích kapacit a náklady spojené s údržbou a obnovou skladovacích prostor na statková hnojiva ve výši 933 milionů korun. Materiál minulý týden schválila vláda.

Podle předpokladu bude rekonstrukce skladovacích prostor v tzv. zranitelných oblastech, které jsou nepříznivě ovlivněny dusičnany ze zemědělství, stát 334 milionů korun. Investiční náklady na vybudování nových skladů nutných k dodržení požadavků nitrátové směrnice činí 599 milionů korun.

Celkově dosáhne částka za rekonstrukci a výstavbu nových skladů 933 milionů korun, peníze půjdou z evropského i státního rozpočtu a také z vlastních zdrojů zemědělců. Pomohou zajistit dostatečné skladovací prostory, jako jsou například jímky na kejdu, hnojůvku a močůvku a zpevněná hnojiště. Investice do technologií skladování a využívání statkových hnojiv jsou důležité i pro ochranu ovzduší.

Odhad investičních nákladů vychází z terénního šetření z roku 2021 v zemědělských podnicích hospodařících v oblastech zranitelných dusičnany a přepočtu, který zohledňuje nárůst cen surovin, materiálů, energií i stavebních prací.

Materiál obsahuje také aktualizovaný odhad neinvestičních nákladů, které pro období 2022-2023 činí celkem 29,6 milionu korun. Peníze se využijí na kontrolou plnění akčního programu nitrátové směrnice, monitoring kvality povrchových i podzemních vod a revizi zranitelných oblastí.

Materiál Strategie financování implementace směrnice o ochraně vod před znečištěním způsobeném dusičnany ze zemědělských zdrojů (nitrátová směrnice) vypracovali odborníci Ministerstva zemědělství ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí.

K aktualizaci dokumentu dochází vždy po dvou letech na základě usnesení vlády ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů