Pátek, 29. března 2024

Druhý ročník Konference Živá krajina: Událost věnovaná zdravé půdě

Druhý ročník Konference Živá krajina: Událost věnovaná zdravé půdě

Nejvýznamnější událost o regenerativním zemědělství v České republice je opět tu! Druhý ročník celorepublikové konference Živá krajina představí 16 řečníků, mezi kterými bude i přední americký expert na regenerativní zemědělské systémy pan Timothy LaSalle, významný půdní mikrobiolog doc. Ladislav Miko a řada inspirativních českých jmen. Konference pod záštitou ministerstva životního prostředí, ministra zemědělství Zdeňka Nekuly a rektora České zemědělské univerzity profesora Petra Skleničky se uskuteční 31. ledna 2023 v aule ČZU v pražském Suchdole a online. Akce, kterou i letos pořádá start-up Carboneg ve spolupráci s Výzkumným ústavem zemědělské techniky a Výzkumným ústavem rostlinné výroby je součástí evropského programu EIT Food the Regenerative Agriculture Revolution.

Kam se posouvá trend regenerativního zemědělství v ČR a jak tato metoda funguje v praxi? Je regenerativní přístup ekonomicky výhodný, dokáže zlepšovat úrodnost půdy a zmírnit klimatické dopady? Jaká bude podpora v budoucnu ze strany státu a Evropské unie? Co všechno nevíme o fungování přirozeného života v půdě a proč bychom se o něj měli zajímat? Odbornou debatu nejen nad těmito otázkami otevře lednová konference Živá krajina, která tím naváže na úspěšný první ročník.
,,V posledních měsících zaznamenáváme mezi českými farmáři vzrůstající zájem o téma regenerativního a uhlíkového zemědělství a velmi nás těší, že mnozí z nich již tímto způsobem na svých polích hospodaří. Během konference budou opět moci sdílet své praktické zkušenosti s ostatními a objevovat nové možnosti rozšíření regenerativních postupů. Konference Živá krajina je určena i těm, kteří o tomto celostním přístupu obhospodařování půdy zatím příliš nevědí a rádi by se dozvěděli více. Naši podporu zde jednoduše najdou všichni ti, kteří chtějí dát naší krajině prostor ukázat, co vše dokáže, pokud jí budeme důvěřovat," říká Václav Kurel, spolupořadatel konference a ředitel projektu Carboneg.
Na konferenci vystoupí mj. přední expert na regenerativní zemědělské systémy z americké univerzity California State Chico pan Timothy LaSalle, významný půdní mikrobiolog doc. Ladislav Miko, poslankyně Evropského parlamentu paní Michaela Šojdrová a mnozí další. Program obohatí příběhy z praxe, novinky z legislativy a také výsledky výzkumů.
Konference se uskuteční 31. ledna 2023 v aule ČZU v pražském Suchdole a lze ji sledovat online v živém přenosu. Vstupenky jsou dostupné v několika kategoriích, pro zástupce zemědělských podniků a farem jsou zdarma. Podrobný program akce je k dispozici na http://www.konference-zivakrajina.cz/o-akci/.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů