Úterý, 23. dubna 2024

Zlínský kraj loni rozdělil mezi včelaře téměř 1,5 milionu korun, meziročně více

Zlínský kraj loni rozdělil mezi včelaře téměř 1,5 milionu korun, meziročně více

Zlínský kraj loni mezi včelaře rozdělil téměř 1,5 milionu korun. Podpora určená na nákup vybavení, osiva nebo sazenic medonosných rostlin zamířila ke 127 včelařům. Zájem o dotaci meziročně vzrostl zhruba o 400.000 korun, uvedl v dnešní tiskové zprávě Vladimír Dostálek z krajského oddělení komunikace a vnějších vztahů.

Chov včel kraj podle náměstkyně hejtmana Hany Ančincové podporuje dlouhodobě. "Včelařství není jen zábava, je to činnost pro přírodu velmi užitečná. Zároveň to hlavně v začátcích není záležitost úplně levná. Pokud chceme, aby nám včelaři, potažmo jejich včely, pomáhali, je finanční pomoc zcela na místě," uvedla Ančincová.

Cílem programu je podle zástupců hejtmanství podpora začínajících i dosavadních včelařů ve Zlínském kraji. Loni mohli požádat o příspěvek ve výši 5000 až 12.000 korun. "Loňský rok byl, co se týče žádostí o podporu, nadprůměrný. Zájem ze strany včelařů mě samozřejmě těší, zejména těch mladších, začínajících," doplnila náměstkyně.

Dotační program pro včelaře otevřel Zlínský kraj také v letošním roce, vyčlenil na něj 1,2 milionu korun. Žádosti bylo možné podávat od 23. ledna do 17. února, nyní je zástupci hejtmanství vyhodnotí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů