Čtvrtek, 28. března 2024

Zákon o osivu nově upraví podmínky pro tzv. ekologický heterogenní materiál

Zákon o osivu nově upraví podmínky pro tzv. ekologický heterogenní materiál

Zákon o oběhu osiva a sadby zřejmě nově upraví podmínky prodeje takzvaného ekologického heterogenního materiálu. Osivo a sadbu náležející k ekologickému heterogennímu materiálu je možné uvádět do oběhu od 1. ledna 2022 díky evropskému nařízení z roku 2018. Pro uvádění tohoto materiálu do oběhu bude nově stačit pouze to, že ho pěstitel oznámí příslušnému úřadu členského státu. Vládní novelu, která adaptuje český zákon na evropské nařízení, dnes v úvodním kole podpořila Sněmovna. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly jde o technickou změnu.

Ekologický heterogenní materiál, označovaný někdy například jako pestré osivo, je druh rozmnožovacího materiálu, především osiva, který se proti klasickému rozmnožovacímu materiálu liší tím, že nemusí náležet ke konkrétní odrůdě. Odrůda musí být registrovaná a osivo musí být certifikované. Vláda ale v důvodové zprávě uvádí, že zájem ze strany dodavatelů o ekologický heterogenní materiál je zatím minimální. Na tento materiál se budou vztahovat požadavky například na klíčivost nebo na informace na obalech. Nebude mít ale stanovené uznání v jedné z certifikačních kategorií jakožto podmínku uvedení osiva nebo sadby do oběhu.

Zákon zohledňuje i další novinku z evropského nařízení. Jde o možnost registrace nově vyšlechtěné odrůdy jako ekologické odrůdy vhodné pro ekologické zemědělství. Zavádí se i možnost dobrovolné registrace některých odrůd náležejících k druhu uvedenému v druhovém seznamu, tedy v příslušné vyhlášce z roku 2010.

Vláda nepředpokládá, že by navrhované změny měly dopad na veřejné rozpočty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů