Poznejte tajemství zemědělské vědy na Noci vědců
Již potřetí se Národní zemědělské muzeum Ostrava zapojí do akce Noc vědců, která letos nese podtitul Tajemství. Návštěvníci se mohou těšit na workshopy, přednášky i komentované prohlídky. Akce se koná v pátek 6. října od 17 do 22 hodin, vstup je zdarma.
Jak pomoci udržet vodu v krajině, zvýšit retenční schopnosti půdy, a snížit tak negativní dopady sucha na zemědělství? Jak využít odpadní syrovátku z mlékárenského průmyslu? Na tuto problematiku se zaměřili výzkumníci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kteří představí ekologicky šetrný hydrogel pro zvýšení kvality půdy a růst pěstovaných rostlin.
Pro zájemce je nachystaný i workshop přípravy tradičních lokší včetně ochutnávky. Už naše babičky věděly, že není potřeba mnoho k tomu, aby vzniklo něco jednoduchého a přitom chuťově univerzálního. Lokše se podávají naslano se špekem či zelím, k pečenému masu, ale vynikající jsou i nasladko s tvarohem, marmeládou, mákem nebo povidly.
Návštěvníci se také mohou seznámit s životem včel, poznat jednotlivé role včel v úlu i fungování úlu samého. Bude možné vyzkoušet si zemědělskou profesi včelaře. Na dotazy ohledně chovu a předcházení nemocí včel bude odpovídat Tomáš Tureček z Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. Připraven je i workshop na výrobu svíček ze včelího vosku.
Jak si vypěstovat vlastní bylinku od semínka, bylinky sbírat, sušit a skladovat, poradí Anna Víchová z Bylinkové farmy Víchovi.
Co vše se dá najít v hlíně a co vše je pro archeology důležité? Zámci si mohou zahrát na archeology a nalézt všechny artefakty, které lze spojit s lidskou činností. Mohou najít keramický střep, opracovanou kost, opracovaný kámen nebo třeba provrtanou mušličku, která může být důkazem obchodních styků.
Představeny budou i technologie a principy bezpečné produkce microgreens a koncept udržitelné lokální soběstačné produkce microgreens v Moravskoslezském kraji.
Návštěvníci získají tipy pro bezpečnou konzumaci, seznámí se s automatizovaným systémem pro jejich pěstování a poznají rostliny v různé fázi růstu. Součástí programu je také ochutnávka i workshop ve spolupráci s firmou MoraviaLab.