Sobota, 27. dubna 2024

Škodliviny usazené v půdě mohou znovu znečistit ovzduší, upozornili vědci

Škodliviny usazené v půdě mohou znovu znečistit ovzduší, upozornili vědci

Nová studie mezinárodního týmu vědců poukázala na významné, ale dosud přehlížené riziko pro životní prostředí. Vědci zjistili, že půda, zejména v obydlených a industrializovaných oblastech, není jen pasivním úložištěm polycyklických aromatických sloučenin (PAC). Škodlivé látky se z ní mohou znovu uvolňovat a šířit i do vzdálených lokalit. Výzkum publikoval vědecký časopis Science of the Total Environment.

"Tento jev vede ke zhoršení kvality ovzduší a zvyšuje jeho negativní dopady na lidské zdraví a ekosystém jak v obydlených, tak v odlehlých lokalitách," uvedl mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot, který na publikaci upozornil novináře.

Mezi polycyklické aromatické sloučeniny se řadí některé široce rozšířené toxické znečišťující látky, které vznikají spalováním nafty, benzinu, oleje nebo uhlí. Dostávají se do ovzduší, poté se kumulují v půdě. Převážně v létě se z půdy znovu vypařují a šíří do okolí.

"Tyto opětovné emise by mohly významně přispět k nárůstu koncentrací PAC v okolním ovzduší zdrojových oblastí, i když tento příspěvek zatím nelze kvantifikovat. Evropská unie se dlouhodobě snaží snížit emise, ale na základě naší studie se lze domnívat, že problém představují také sekundární emise PAC, které byly doposud přehlížené," uvedl Gerhard Lammel z Centra RECETOX Masarykovy univerzity.

Výzkum dále popisuje "kobylčí efekt". Podobně jako hejna kobylek i toxické sloučeniny mohou urazit dlouhou vzdálenost od svých zdrojových oblastí, čímž rozšiřují nebezpečné dopady na životní prostředí a lidské zdraví.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů