Sobota, 27. dubna 2024

Nově vyvinuté přípravky ochrání i DNA ve spermiích

Nově vyvinuté přípravky ochrání i DNA ve spermiích

Triterpeny jsou přírodní látky, které mají velmi blahodárné účinky na lidský organismus. Pomáhají lepšímu trávení, přirozenému krevnímu oběhu i tlaku a v neposlední řadě přispívají i k lepší imunitě. Tým českých expertů po čtyřletém snažení přišel na to, jak je účinně izolovat z přírodních zdrojů (např. plod ptačího zobu, slupky jablek, nať rozmarýnu, oddenek lékořice atd.) a dát jim vhodnou podobu kvalitního léku s cíleným uvolňováním v trávicím traktu. Výzkumný projekt s velmi výrazným potenciálním dopadem na lidské zdraví podpořila Technologická agentura ČR (TA ČR) částkou 15,3 milionu korun z Programu EPSILON.

Tým odborníků tvoří Výzkumný ústav organických syntéz, a.s., Fakultní nemocnice Hradec Králové a společnost K2pharm s.r.o. Suplementy pod názvem H2SLim&Fit, H2 drink či Vitamín D senior jsou k dostání na tuzemském trhu i v zahraničí. Zajímavou aplikací je přídavek triterpenů do zubní pasty řady ROOTS - zubní pasta pro těhotné.
,,Výsledek projektu přinesl zcela nový přístup v použití triterpenů s pozitivními účinky v celé řadě medicínských aplikací," upozornil Petr Konvalinka, předseda TA ČR.
Triterpeny jsou tvořeny rozsáhlou podskupinou přírodních látek terpenoidů, které jsou široce rozšířené nejen ve vyšších rostlinách, jako jsou například mechorosty, kapraďorosty či různé semenné rostliny, ale v ojedinělých případech i v mořských organismech, plísních, mikroorganismech, nebo vzácněji i v houbách.
Triterpen je složený ze šesti izoprenových jednotek. Jeden z velmi významných je skvalen, který se se hojně využívá v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Získává se například z olivového oleje nebo ze semínek laskavce.
I když na trhu přípravky s obsahem triterpenů existovaly, nikdo neřešil jejich stabilitu či biologickou dostupnost. Společným úsilím autorů projektu se podařilo vyvinout stabilní lékové formy s vysokou biologickou aktivitou, což bylo doloženo i malým klinickým testem.
,,Přestože triterpeny mají řadu, odbornou společností uznávaných, pozitivních účinků, jako protizánětlivé, antivirové a antioxidační, je jejich využití značně limitované obtížemi při chemické izolaci těchto látek z přírodních zdrojů a také nutností fyzikální modifikace k vyvolání požadovaného farmakologického efektu," vysvětlil Milan Krajíček, vedoucí výzkumu a vývoje společnosti K2pharm. A právě na hledání co nejvhodnějších přírodních zdrojů triterpenů, vývoj izolačních metod, které splňují předpoklady pro další aplikace, a jejich využití při výrobě vhodných lékových forem se tým českých výzkumníků zaměřil. ,,Ověřením na pracovišti Fakultní nemocnice v Hradci Králové se potvrdilo, že nově vyvinuté přípravky přispívají ke snížení rizika rozvoje inzulinové rezistence, obezity, cukrovky 2. typu a metabolického syndromu," uvedl Zdeněk Zadák, vedoucí výzkumného týmu z Fakultní nemocnice v Hradci Králové. ,,Navíc je zřejmé, že na vysoké úrovni statistické významnosti v námi vyvinutých přípravcích přítomný skvalen v kombinaci s dalšími antioxidanty efektivně chrání DNA ve spermiích.znam skvalenu jako molekuly s metabolickým a ochranným efektem před poškozením DNA spermií a lymfocytů se uplatní zejména v industriálně rozvinutých zemích, kde je zvýšená expozice chemickými látkami, xenobiotiky různého druhu i ionizujícím zářením například v medicínské diagnostice," dodal.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů