Hledá se Nejlepší biopotravina roku 2025 - letos s důrazem na příběh
Který produkt má větší příběh než ten, který vznikl šetrně k půdě, zvířatům i
lidem? Biopotraviny [https://www.kamsnim.cz/categories/food] mají co říct. Nejen
chutí, ale i tím, jak vznikají. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje
Soutěž Nejlepší biopotravina [https://www.kamsnim.cz/categories/food] roku 2025.
Letos se zaměří i na příběhy, které za výrobky stojí. Tuzemští výrobci
biopotravin se mohou přihlásit do 8. srpna 2025, u kategorie biovín je uzávěrka
už 21. července.
Který produkt má větší příběh než ten, který vznikl šetrně k půdě, zvířatům i lidem? Biopotraviny mají co říct. Nejen chutí, ale i tím, jak vznikají. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje Soutěž Nejlepší biopotravina roku 2025. Letos se zaměří i na příběhy, které za výrobky stojí. Tuzemští výrobci biopotravin se mohou přihlásit do 8. srpna 2025, u kategorie biovín je uzávěrka už 21. července.
Cílem soutěže Nejlepší biopotravina roku je upozornit na to nejzajímavější z domácí bioprodukce - na kvalitní potraviny, i na lidi, kteří za nimi stojí. Odborná porota ocení produkty v pěti kategoriích a zvolí celkového vítěze.
Každá biopotravina má svou cestu
Organizátor soutěže, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, chce letos motivovat přihlašovatele, aby do přihlášek zahrnuli i kousek svého příběhu.
,,Zajímá nás nejen chuť, ale i to, odkud výrobek pochází, jak se vyrábí, co ho dělá jedinečným. Bio většinou není jen o certifikátu - je to rozhodnutí, přístup. A ten má často zajímavé pozadí, i k biopotravině člověk musí tak nějak dozrát," říká Kateřina Urbánková z PRO-BIO Svazu.
,,Zajímá nás nejen chuť, ale i to, odkud výrobek pochází, jak se vyrábí, co ho dělá jedinečným. Bio většinou není jen o certifikátu - je to rozhodnutí, přístup. A ten má často zajímavé pozadí, i k biopotravině člověk musí tak nějak dozrát," říká Kateřina Urbánková z PRO-BIO Svazu.
Přihlášené výrobky posuzuje odborná porota složená z odborníků na gastronomii, marketing i ekologii. V jejím čele stojí publicista a zakladatel Prague Food Festivalu Pavel Maurer. Hodnotí se nejen chuť, ale také vzhled, obal, zpracování i marketingová stránka produktu. Porota vybírá vítěze v jednotlivých kategoriích a uděluje i titul Nejlepší biopotravina roku 2025.
Přeštík v plechu: loňský vítěz, který vypráví
Nejlepší biopotravinou roku 2024 se stal Přeštík v plechu z Biofarmy Sasov - výrobek, který dokazuje, že nápad, tradice i respekt k přírodě jdou ruku v ruce. Biofarma Sasov má totiž významný podíl na záchraně přeštického prasete - původního českého plemene, které se ocitlo na pokraji vyhynutí. ,,Řekli jsme si, že když se snažíme přeštíka udržet - zakonzervovat, tak uděláme klasickou konzervu! Odolné plemeno v odolném obalu," komentuje vznik produktu majitel farmy Josef Sklenář.
Jak a do kdy se přihlásit
Čeští producenti a výrobci biopotravin mohou své produkty do soutěže přihlásit v pěti kategoriích - biopotraviny živočišného původu, biopotraviny rostlinného původu, steaková biomasa, biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky a biovína. Výrobky je možné přihlašovat až do 8. srpna 2025, kategorie biovín má uzávěrku dříve, a to již 21. července 2025. Přihlášky kategorie biovín se podávají online prostřednictvím systému elwis.cz, ostatní kategorie se registrují dle pravidel dostupných na oficiálním webu soutěže potravina.cz.
Co soutěž nabízí
Úspěch v soutěži přináší vítězným výrobkům prestižní titul, možnost označit produkt speciálním logem na obalu, mediální pozornost i prezentaci na tuzemských a zahraničních akcích. Vítězové mohou také získat preferenční body v rámci dotačních programů a velmi cennou zpětnou vazbu od hodnotitelské komise. Výsledky soutěže budou oznámeny v září na Tiskové konferenci Ministerstva zemědělství. Akce se koná pod záštitou ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Potraviny s příběhem si zaslouží prostor
Sdílet článek na sociálních sítích