Chmel ničí i superbakterie. Čeští vědci prokázali jeho účinek
Výzkumný tým pod vedením prof. MUDr. Pavla Boštíka, Ph.D., přednosty Ústavu
klinické mikrobiologie Fakultní nemocnice Hradec Králové, se pustil do odvážného
úkolu: využít sílu chmele - tradiční české suroviny - v boji proti
nejobávanějším nemocničním bakteriím. A uspěl. Výsledky několikaletého výzkumu,
financovaného Agenturou zdravotnického výzkumu ČR, ukazují, že hořké
beta-kyseliny z chmele mohou účinně pomáhat při léčbě povrchových ran
infikovaných rezistentními kmeny bakterií, zejména MRSA. Na výzkumu spolupracuje
i Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC).
Výzkumný tým pod vedením prof. MUDr. Pavla Boštíka, Ph.D., přednosty Ústavu klinické mikrobiologie Fakultní nemocnice Hradec Králové, se pustil do odvážného úkolu: využít sílu chmele - tradiční české suroviny - v boji proti nejobávanějším nemocničním bakteriím. A uspěl. Výsledky několikaletého výzkumu, financovaného Agenturou zdravotnického výzkumu ČR, ukazují, že hořké beta-kyseliny z chmele mohou účinně pomáhat při léčbě povrchových ran infikovaných rezistentními kmeny bakterií, zejména MRSA. Na výzkumu spolupracuje i Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC).
,,Prokázali jsme, že prášková forma beta-kyselin má výrazné antimikrobiální účinky. Ve srovnání s běžnou léčbou Framykoinem dosahovala v našem modelu lepších výsledků, a to nejen ve zpomalení infekce, ale i v podpoře celkového hojení ran," vysvětluje profesor Pavel Boštík, vedoucí výzkumného týmu
V rámci projektu testovali výzkumníci přírodní extrakty z chmele, přesněji tzv. hořké beta-kyseliny, které jsou běžně součástí pivovarnických produktů. Vědci je aplikovali na rány infikované methicilin-rezistentním zlatým stafylokokem (MRSA) - bakterií, která patří mezi nejnebezpečnější původce infekcí v nemocnicích.
,,Použili jsme jednoduchý, ale účinný způsob aplikace - vsypání beta-kyselin v prášku přímo na ránu, překrytou krytím PolyMem a kompresí. Sledovali jsme hojení u zvířecího modelu a výsledky byly velmi přesvědčivé," říká Ing. Milan Houška, CSc. z Odboru potravinářství Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu v. v. i.
Vědecké výstupy i praktické dopady
Tým vědců z několika špičkových institucí - včetně Vojenské lékařské fakulty Univerzity obrany, Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, FN Hradec Králové nebo Thomayerovy nemocnice - publikoval své poznatky ve dvou článcích prestižního časopisu Antibiotics. Výsledkem je také užitný vzor na přípravek s beta-kyselinami, a především patent na způsob jejich použití při léčbě MRSA-infekcí ran.
,,Navrhujeme, aby se beta-kyseliny z chmele staly základem nové, přírodní a efektivní léčby infekčních ran - bez rizika vzniku další antibiotické rezistence," zdůrazňuje Milan Houška.
Připraveno k použití, chybí zatím průmyslový partner
Přestože výsledky výzkumu působí slibně, projekt zatím nenašel odpovídající odezvu ze strany farmaceutického průmyslu.
,,Máme v ruce ověřený způsob, jak přírodní látkou z rostliny, kterou dobře známe, léčit rány, kde selhávají antibiotika. Věřím, že se tedy najde i výrobce nebo investor, který pomůže výsledky výzkumu proměnit v praktický produkt pro zdravotníky i pacienty," uzavírá profesor Boštík.
Příloha - složení vědeckého týmu a odkaz na uveřejněnou studii:
Sleha, R.; Radochova, V.; Malis, J.; Mikyska, A.; Houska, M.; Krofta, K.; Bogdanova, K.; Janovska, S.; Pejchal, J.; Kolar, M.; Čermák. P. ; Boštík P., Strong Antimicrobial and Healing Effects of Beta-Acids from Hops in Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus-Infected External Wounds In Vivo. Antibiotics 2021, 10, 708.
Sdílet článek na sociálních sítích