Pátek, 29. března 2024

Zemědělci na Chomutovsku díky větrným elektrárnám vydělají

Zemědělci na Chomutovsku díky větrným elektrárnám vydělají
Na pronájmu zemědělské půdy zbohatnout nelze. Přesto jsou na Chomutovsku zemědělci, kteří mohou mluvit o štěstí. Své pozemky pronajali společnosti Czech Venti, která na jejich majetku postaví větrné elektrárny.
Zemědělská půda se v současnosti v Česku pronajímá v průměru kolem dvaceti haléřů na čtvereční metr za rok. Není ani neobvyklé inkasovat naturálie. Zemědělci na Chomutovsku však dostali jedinečnou příležitost: Možnost pronajmout pozemky pro stavbu větrné elektrárny. Podle propočtů HN společnost Czech Venti zaplatí za roční pronájem metru čtverečního pozemku přibližně pět korun.
Předseda představenstva Czech Venti Antonín Rais uvedl, že firma už pro první etapu získala veškeré pozemky, buď si je koupila, nebo pronajala především od krušnohorských zemědělců. \"Nejsou to žádné horentní sumy,\" řekl Rais. Podrobnosti ovšem odmítl sdělit a odvolal se na obchodní tajemství. Uvedl pouze, že náklady na pozemek vyjdou zhruba na jedno až dvě procenta z ceny elektřiny, kterou větrníky vyrobí.
V současnosti kupují rozvodné firmy kilowatthodinu z větru za 2,70 koruny, což je takřka třikrát více než elektřina například z uhelných elektráren.
Všech 180 elektráren by přitom mělo vyrábět 650 až 700 gigawatthodin ročně. Na jeden stožár je potřeba pozemek o rozloze zhruba 400 metrů čtvereční plus příjezdová komunikace.
Největší domácí farma větrných elektráren v Krušných horách, kterou připravuje společnost Czech Venti, počítá se stavbou sto osmdesáti větrníků a investicí až 14 miliard korun. V první etapě by mělo vyrůst devadesát šest věží, v druhé dalších čtyřiaosmdesát. Vedení společnosti počítá, že se investice vrátí díky příznivé výkupní ceně elektřiny asi za dvanáct let.
Antonín Rais počítá, že firma začne stavět první věže začátkem příštího roku. Firmě však zatím chybí vyjádření Ministerstva životního prostředí, které jí vrátilo k dopracování posouzení vlivu větrného parku na přírodu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů