Brazílie se chystá vytvořit \"superkávu\"
Milovníci silné a aromatické brazilské kávy se mají na co těšit. Brazílie totiž
oznámila, že rozluštila genetický kód kávovníku, což jí prý do dvou let umožní
vytvořit kvalitnější odrůdy. Brazilci navíc ujišťují, že nepůjde o laboratorní
genetickou manipulaci, nýbrž o výsledek šlechtění.
\"Vytvoříme superkávu, z níž bude mít nakonec užitek každý,\" prohlásil v úterý
brazilský ministr zemědělství Roberto Rodrigues. Nová káva bude mít bohatší
chuť, bude aromatičtější a kávovník bude odolnější vůči nemocem a škůdcům,
dodal.
Brazilští vědci vytvořili databázi obsahující informace o 200 000 sekvencích DNA
a 35 000 genech, které jsou \"odpovědné\" i za různé příchutě kávy. K databázi
bude mít zpočátku přístup pouze šest brazilských státních institucí. Do šesti
let má být za úplatu otevřena pro brazilský a možná i zahraniční soukromý
sektor.
Nové odrůdy, které mají být výsledkem například křížového opylování, by podle
expertů mohly zdvojnásobit produkci kávy z jednoho hektaru a snížit produkční
náklady o 20 procent. Superkávovník má být také \"ekologičtější\": bude
zapotřebí o 50 až 100 procent méně herbicidů a pesticidů, znečisťujících životní
prostředí.
S brazilskou kávou se setkávají i spotřebitelé v Česku. Podle údajů Výzkumného
ústavu zemědělské ekonomiky se z Brazílie loni dovezlo zhruba 3000 tun kávy, což
je po Vietnamu a Rakousku nejvíce.
Tmavá, aromatická a silná brazilská káva typu Arabica je mezi znalci oblíbená.
\"Z šesti druhů speciálních káv si ji zákazníci objednávají nejvíce,\" řekla HN
Kristina Kesnerová z pražské kavárny Zanzibar.
\"Nová brazilská káva by mohla být hodně zajímavá, protože brazilská káva vůbec
je výjimečná a má specifickou chuť. My se na ni budeme určitě těšit,\"
prohlásila. Kesnerová.
Milovníci silné a aromatické brazilské kávy se mají na co těšit. Brazílie totiž oznámila, že rozluštila genetický kód kávovníku, což jí prý do dvou let umožní vytvořit kvalitnější odrůdy. Brazilci navíc ujišťují, že nepůjde o laboratorní genetickou manipulaci, nýbrž o výsledek šlechtění.
\"Vytvoříme superkávu, z níž bude mít nakonec užitek každý,\" prohlásil v úterý brazilský ministr zemědělství Roberto Rodrigues. Nová káva bude mít bohatší chuť, bude aromatičtější a kávovník bude odolnější vůči nemocem a škůdcům, dodal.
Brazilští vědci vytvořili databázi obsahující informace o 200 000 sekvencích DNA a 35 000 genech, které jsou \"odpovědné\" i za různé příchutě kávy. K databázi bude mít zpočátku přístup pouze šest brazilských státních institucí. Do šesti let má být za úplatu otevřena pro brazilský a možná i zahraniční soukromý sektor.
Nové odrůdy, které mají být výsledkem například křížového opylování, by podle expertů mohly zdvojnásobit produkci kávy z jednoho hektaru a snížit produkční náklady o 20 procent. Superkávovník má být také \"ekologičtější\": bude zapotřebí o 50 až 100 procent méně herbicidů a pesticidů, znečisťujících životní prostředí.
S brazilskou kávou se setkávají i spotřebitelé v Česku. Podle údajů Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky se z Brazílie loni dovezlo zhruba 3000 tun kávy, což je po Vietnamu a Rakousku nejvíce.
Tmavá, aromatická a silná brazilská káva typu Arabica je mezi znalci oblíbená. \"Z šesti druhů speciálních káv si ji zákazníci objednávají nejvíce,\" řekla HN Kristina Kesnerová z pražské kavárny Zanzibar.
\"Nová brazilská káva by mohla být hodně zajímavá, protože brazilská káva vůbec je výjimečná a má specifickou chuť. My se na ni budeme určitě těšit,\" prohlásila. Kesnerová.
\"Vytvoříme superkávu, z níž bude mít nakonec užitek každý,\" prohlásil v úterý brazilský ministr zemědělství Roberto Rodrigues. Nová káva bude mít bohatší chuť, bude aromatičtější a kávovník bude odolnější vůči nemocem a škůdcům, dodal.
Brazilští vědci vytvořili databázi obsahující informace o 200 000 sekvencích DNA a 35 000 genech, které jsou \"odpovědné\" i za různé příchutě kávy. K databázi bude mít zpočátku přístup pouze šest brazilských státních institucí. Do šesti let má být za úplatu otevřena pro brazilský a možná i zahraniční soukromý sektor.
Nové odrůdy, které mají být výsledkem například křížového opylování, by podle expertů mohly zdvojnásobit produkci kávy z jednoho hektaru a snížit produkční náklady o 20 procent. Superkávovník má být také \"ekologičtější\": bude zapotřebí o 50 až 100 procent méně herbicidů a pesticidů, znečisťujících životní prostředí.
S brazilskou kávou se setkávají i spotřebitelé v Česku. Podle údajů Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky se z Brazílie loni dovezlo zhruba 3000 tun kávy, což je po Vietnamu a Rakousku nejvíce.
Tmavá, aromatická a silná brazilská káva typu Arabica je mezi znalci oblíbená. \"Z šesti druhů speciálních káv si ji zákazníci objednávají nejvíce,\" řekla HN Kristina Kesnerová z pražské kavárny Zanzibar.
\"Nová brazilská káva by mohla být hodně zajímavá, protože brazilská káva vůbec je výjimečná a má specifickou chuť. My se na ni budeme určitě těšit,\" prohlásila. Kesnerová.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích