Čechům se zdají biopotraviny drahé
PRAHA - Zatímco v roce 1990 hospodařily v Česku ekologicky tři farmy, na začátku
letošního roku jich už bylo podle ministerstva zemědělství (MZ) přes osm set.
Ekologičtí zemědělci hospodaří asi na šesti procentech z celkové výměry
zemědělské půdy. Průměr v Evropské unii (EU) je zhruba čtyři procenta. "Česko
patří ve srovnání s ostatními středo- a východoevropskými zeměmi mezi
nejrozvinutější," řekl Tom Václavík z Green marketingu.
Přesto je v Česku spotřeba biopotravin velmi nízká - asi 0,06 procenta z celkové
spotřeby. Proti tomu průměr v EU činí asi dvě až tři procenta. Podle údajů Green
marketingu vydají obyvatelé EU za biopotraviny
[https://www.kamsnim.cz/categories/food] 24 eur na hlavu a rok. Nejméně je to v
Řecku a Portugalsku, asi 5 až 8 eur. V České republice je to pouze 0,6 eur ročně
na obyvatele.
Problémem bioproduktů je vysoká cena, shodují se jejich výrobci. Tyto výrobky
jsou zhruba o dvacet až třicet procent dražší než "běžné" potraviny
[https://www.kamsnim.cz/categories/food]. "I přes lehký nárůst zájmu se lidé
rozhodují hlavně podle ceny," dodává Kamil Toman z Ekodružstva Severozápad. S
tím souhlasí i Pavel Štindl ze ZD Popelín. "Ekoprodukty jsou drahé. Může si je
koupit málokdo, i když jsou kvalitnější," dodává.
V roce 2003 dosáhl obrat na trhu s biopotravinami asi 180 milionů korun. To je
meziroční zvýšení o 16,6 procent. Podle Václavíka může být letos nárůst u
některých obchodníků až 50 procent. "Pro další tři až pět let očekáváme
meziroční zvýšení o dvacet až třicet procent," dodal.
Zájem o tyto výrobky mezi spotřebiteli roste zejména díky osvětě. "Nejvíce k nám
chodí nakupovat maminky s malými dětmi. Ty se samozřejmě zajímají o to, co
jejich potomci jedí," doplnila Dagmar Lužná z olomoucké prodejny Ječmínek.
Biozemědělství pomohl také vstup Česka do EU, díky němu odpadla cla a zvýšily se
podpory. "Ve srovnání s "běžnými" zemědělci teď dostáváme více peněz," uzavírá
Štindl.
PRAHA - Zatímco v roce 1990 hospodařily v Česku ekologicky tři farmy, na začátku letošního roku jich už bylo podle ministerstva zemědělství (MZ) přes osm set.
Ekologičtí zemědělci hospodaří asi na šesti procentech z celkové výměry zemědělské půdy. Průměr v Evropské unii (EU) je zhruba čtyři procenta. "Česko patří ve srovnání s ostatními středo- a východoevropskými zeměmi mezi nejrozvinutější," řekl Tom Václavík z Green marketingu.
Přesto je v Česku spotřeba biopotravin velmi nízká - asi 0,06 procenta z celkové spotřeby. Proti tomu průměr v EU činí asi dvě až tři procenta. Podle údajů Green marketingu vydají obyvatelé EU za biopotraviny 24 eur na hlavu a rok. Nejméně je to v Řecku a Portugalsku, asi 5 až 8 eur. V České republice je to pouze 0,6 eur ročně na obyvatele.
Problémem bioproduktů je vysoká cena, shodují se jejich výrobci. Tyto výrobky jsou zhruba o dvacet až třicet procent dražší než "běžné" potraviny. "I přes lehký nárůst zájmu se lidé rozhodují hlavně podle ceny," dodává Kamil Toman z Ekodružstva Severozápad. S tím souhlasí i Pavel Štindl ze ZD Popelín. "Ekoprodukty jsou drahé. Může si je koupit málokdo, i když jsou kvalitnější," dodává.
V roce 2003 dosáhl obrat na trhu s biopotravinami asi 180 milionů korun. To je meziroční zvýšení o 16,6 procent. Podle Václavíka může být letos nárůst u některých obchodníků až 50 procent. "Pro další tři až pět let očekáváme meziroční zvýšení o dvacet až třicet procent," dodal.
Zájem o tyto výrobky mezi spotřebiteli roste zejména díky osvětě. "Nejvíce k nám chodí nakupovat maminky s malými dětmi. Ty se samozřejmě zajímají o to, co jejich potomci jedí," doplnila Dagmar Lužná z olomoucké prodejny Ječmínek.
Biozemědělství pomohl také vstup Česka do EU, díky němu odpadla cla a zvýšily se podpory. "Ve srovnání s "běžnými" zemědělci teď dostáváme více peněz," uzavírá Štindl.
Ekologičtí zemědělci hospodaří asi na šesti procentech z celkové výměry zemědělské půdy. Průměr v Evropské unii (EU) je zhruba čtyři procenta. "Česko patří ve srovnání s ostatními středo- a východoevropskými zeměmi mezi nejrozvinutější," řekl Tom Václavík z Green marketingu.
Přesto je v Česku spotřeba biopotravin velmi nízká - asi 0,06 procenta z celkové spotřeby. Proti tomu průměr v EU činí asi dvě až tři procenta. Podle údajů Green marketingu vydají obyvatelé EU za biopotraviny 24 eur na hlavu a rok. Nejméně je to v Řecku a Portugalsku, asi 5 až 8 eur. V České republice je to pouze 0,6 eur ročně na obyvatele.
Problémem bioproduktů je vysoká cena, shodují se jejich výrobci. Tyto výrobky jsou zhruba o dvacet až třicet procent dražší než "běžné" potraviny. "I přes lehký nárůst zájmu se lidé rozhodují hlavně podle ceny," dodává Kamil Toman z Ekodružstva Severozápad. S tím souhlasí i Pavel Štindl ze ZD Popelín. "Ekoprodukty jsou drahé. Může si je koupit málokdo, i když jsou kvalitnější," dodává.
V roce 2003 dosáhl obrat na trhu s biopotravinami asi 180 milionů korun. To je meziroční zvýšení o 16,6 procent. Podle Václavíka může být letos nárůst u některých obchodníků až 50 procent. "Pro další tři až pět let očekáváme meziroční zvýšení o dvacet až třicet procent," dodal.
Zájem o tyto výrobky mezi spotřebiteli roste zejména díky osvětě. "Nejvíce k nám chodí nakupovat maminky s malými dětmi. Ty se samozřejmě zajímají o to, co jejich potomci jedí," doplnila Dagmar Lužná z olomoucké prodejny Ječmínek.
Biozemědělství pomohl také vstup Česka do EU, díky němu odpadla cla a zvýšily se podpory. "Ve srovnání s "běžnými" zemědělci teď dostáváme více peněz," uzavírá Štindl.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích