Farma vsadila na ekologii a kvalitu
Jihlava Biofarma Sasov u Jihlavy už třináct let hospodaří v objektech bývalého
školního statku. Poté, kdy škola prodělala dva miliony korun na živočišné
výrobě, zde začal hospodařit Josef Sklenář. "Budovy jsem postupně obsazoval
zvířaty a od restituentů vykupoval pozemky. Nyní kupuji pozemky v okolí a areál
roste,"neskrývá spokojenost majitel, který v říjnu korunoval své snažení prvním
místem ve čtvrtém ročníku soutěže Česká biopotravina
[https://www.kamsnim.cz/categories/food] roku za vlastní biouherák. Podle
Sklenáře farma o osmi zaměstnancích všechno sází na kvalitu. "Naše specialita je
ekologické hospodaření se vším všudy. Chci, aby farma byla soběstačná jednotka s
vlastní vodní elektrárnou a kotelnou na výrobu tepla z biomasy,"přiblížil
Sklenář s tím, že přes deset let má v hlavě rozvoj farmy. "Máme rozestavěná
vlastní jatka. Je to jeden z mých snů, abychom neztráceli nic na kvalitě zvířat
a pokud možno všechno zpracování zůstalo na farmě,"doplnil. Biofarma Sasov
pěstuje v biokvalitě brambory a kukuřici. Majitel se pustil i do plodin, na
Vysočině nestandardních. "Zkoušíme sóju, cibuli, pohanku a luskovino- obilní
směsi," přiblížil Sklenář. Směs ječmene, hrachu, pšenice a pelušky je opět v
biokvalitě bez umělých hnojiv. Stejně jako maso zvířat, která Sasovští nekrmí
chemickými preparáty k podpoře růstu a imunity. O odvaze podnikatele svědčí i
takzvaná plamenná plečka, jíž na jaře ošetřuje pole s cibulí. Propanbutanový
hořák spálí vše na povrchu. "Cibule má obrovskou regenerační schopnost. Hned
vyrostou nové lístečky. Jenom lidé okolo si klepou na čelo, že na Sasově zase
přistávají UFO,"směje se Sklenář. Farma provozuje také unikátní rodinkový chov
prasat. Nabízí v biokvalitě maso jehňat, telecí, hovězí i vepřové. Kostelecké
uzeniny vyrábí pro Sklenáře z jeho masa fermentované výrobky. Kromě biouheráku
je to sušený špek a sušený bok. "Zákazníci začínají objevovat bioprodukty jako
segment trhu. Časem k tomu muselo dojít,"řekl Sklenář s tím, že příští rok by
chtěl na trh pustit sušenou vepřovou šunku.
Jihlava Biofarma Sasov u Jihlavy už třináct let hospodaří v objektech bývalého školního statku. Poté, kdy škola prodělala dva miliony korun na živočišné výrobě, zde začal hospodařit Josef Sklenář. "Budovy jsem postupně obsazoval zvířaty a od restituentů vykupoval pozemky. Nyní kupuji pozemky v okolí a areál roste,"neskrývá spokojenost majitel, který v říjnu korunoval své snažení prvním místem ve čtvrtém ročníku soutěže Česká biopotravina roku za vlastní biouherák. Podle Sklenáře farma o osmi zaměstnancích všechno sází na kvalitu. "Naše specialita je ekologické hospodaření se vším všudy. Chci, aby farma byla soběstačná jednotka s vlastní vodní elektrárnou a kotelnou na výrobu tepla z biomasy,"přiblížil Sklenář s tím, že přes deset let má v hlavě rozvoj farmy. "Máme rozestavěná vlastní jatka. Je to jeden z mých snů, abychom neztráceli nic na kvalitě zvířat a pokud možno všechno zpracování zůstalo na farmě,"doplnil. Biofarma Sasov pěstuje v biokvalitě brambory a kukuřici. Majitel se pustil i do plodin, na Vysočině nestandardních. "Zkoušíme sóju, cibuli, pohanku a luskovino- obilní směsi," přiblížil Sklenář. Směs ječmene, hrachu, pšenice a pelušky je opět v biokvalitě bez umělých hnojiv. Stejně jako maso zvířat, která Sasovští nekrmí chemickými preparáty k podpoře růstu a imunity. O odvaze podnikatele svědčí i takzvaná plamenná plečka, jíž na jaře ošetřuje pole s cibulí. Propanbutanový hořák spálí vše na povrchu. "Cibule má obrovskou regenerační schopnost. Hned vyrostou nové lístečky. Jenom lidé okolo si klepou na čelo, že na Sasově zase přistávají UFO,"směje se Sklenář. Farma provozuje také unikátní rodinkový chov prasat. Nabízí v biokvalitě maso jehňat, telecí, hovězí i vepřové. Kostelecké uzeniny vyrábí pro Sklenáře z jeho masa fermentované výrobky. Kromě biouheráku je to sušený špek a sušený bok. "Zákazníci začínají objevovat bioprodukty jako segment trhu. Časem k tomu muselo dojít,"řekl Sklenář s tím, že příští rok by chtěl na trh pustit sušenou vepřovou šunku.
Sdílet článek na sociálních sítích