Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologové chtějí moratorium na GMO

Ekologové chtějí moratorium na GMO
BANGKOK - Výzvou k ročnímu zastavení produkce nových geneticky modifikovaných organismů (GMO) a k důsledné ochraně světové fauny a flóry skončil včera v thajském Bangkoku třetí světový kongres ochranářů, pořádaný Mezinárodním svazem pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN).
Vědci, ekologičtí aktivisté, politici a byznysmeni z celého světa kladli především důraz na ochranu žraloků. Podle představitele IUCN Carla Gustafa Lundina bylo kvůli lovu vyhubeno více než 90 procent žraločí populace. Žraločí ploutve jsou stále více považovány za kulinářskou delikatesu.
Na začátku devítidenní konference IUCN zveřejnil seznam více než 15 tisíc zástupců fauny a flóry, kteří čelí v současné době vyhynutí. V ohrožení je téměř třetina všech obojživelníků a skoro polovina sladkovodních želv, vyhynutí čelí každý osmý pták a čtvrtina savců. Vymizet by mohla také asi čtvrtina stromů a keřů, na nichž rostou šišky, a 52 procent prastarých cykasovitých rostlin. IUCN byl založen v roce 1948 a sjednocuje 81 států, 114 vládních institucí, přes 800 nevládních organizací a na 10 tisíc expertů z více než 181 zemí.
Dokumenty jeho konferencí nejsou právně závazné, ale mají vlády jednotlivých zemí povzbuzovat k šetrnějšímu přístupu k životnímu prostředí.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů