Čtvrtek, 28. března 2024

Hnutí Duha vyzývá firmy k výrobě biopotravin

Hnutí Duha vyzývá firmy k výrobě biopotravin
České Budějovice - Místní pobočka Hnutí Duha vyzvala dva jihočeské potravinářské podniky k produkci biopotravin. Společnost Bratři Zátkové, a.s., to bere jako námět k zamyšlení, Madeta, a.s., to odmítá.
"Ekologické zemědělství vyrábějící bioprodukty nepoužívá chemická hnojiva ani pesticidy a chrání tak přírodu i zdraví spotřebitelů. Poptávka po bioproduktech u nás narůstá, proto jsme oslovili tyto firmy, aby nabídly zákazníkům výběr mezi konvenčním a nekonvenčním," vysvětlil pracovník hnutí Ondřej Šanda.
Zátkové s Madetou by se tak podle něj zařadili k firmám Olma Olomouc nebo Pro-bio Staré Město pod Sněžníkem, které biopotraviny nabízejí. Madeta, a.s., to odmítá, argumentuje objemem mléka. "Objem mléka, které nakupujeme z ekofarem, je zanedbatelný, naše potřeby rozhodně nemůže pokrýt. Máme velkokapacitní linky a vůbec nelze řešit samostatnou výrobu biopotravin, musel by se vymyslet i oddělený svoz," zdůvodnila tisková mluvčí firmy Dana Marková.
Jak dodala, biopotravinám se mohou věnovat malé domácí mlékárny. "V našem objemu to není technicky ani technologicky možné," uzavřela.
Podnik Bratři Zátkové reagoval vstřícně. "Při vývoji nových výrobků o tom budeme rozhodně uvažovat," řekla vedoucí útvaru jakosti Eva Králová. Od druhé poloviny roku 2001 navíc firma už bioprodukt vyrábí, Zátkův kukuřičný plátek s pohankou a česnekem. "Pohanka obsažená v receptuře, dosud používaná ve farmaceutickém průmyslu a jako přídavek do bylinných čajových směsí, patří právě k produktům ekologického zemědělství," upozornila Králová.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů