Čtvrtek, 18. dubna 2024

Požadujeme také daňové úlevy

Požadujeme také daňové úlevy
Česká asociace petrolejářských firem podporuje návrh výpočtu dotace směsné nafty podle určité formule, nikoliv fixní. Formule by měla zahrnovat vývoj ceny řepky, ceny alternativního paliva - čili klasické motorové nafty, náklady a přiměřený zisk výrobců metylesteru.
Tento postup omezí dotace na minimální míru, zároveň však umožní pokračování programu bionafty i při nízkých cenách konkurenční motorové nafty.
Za zcela samozřejmé považujeme přijetí mechanismu, který povolí výplatu těchto dotací jen při prokázání, že vyrobený metylester byl použit pro výrobu směsné nafty.
Vzhledem k tomu, že se bude jednat o českou řepku, domácí výrobce metylesteru a domácí výrobce směsné nafty jako uživatele dotací ze státního rozpočtu, logicky také předpokládáme, že budou i ostatní komponenty směsné nafty pocházet z tuzemských zdrojů, to je českých rafinérií.
V Evropské unii a snad i u nás platí, že žádný výrobek by neměl být neúměrně zvýhodňován oproti ostatním ve stejné kategorii. Proto požadujeme, aby se v rámci v současné době schvalované novely zákona o spotřebních daních zavedla vratka spotřební daně i na metylester míchaný do motorové nafty v množství do pěti procent. A to se stejnou platností jako obnovení programu směsné nafty. Jsou u nás podniky schopné takové palivo vyrábět a určitě i dodavatelé řepkového metylesteru pro tento účel.
Výroba takovéto motorové nafty je trend v unii a v budoucnu jediný způsob, jak u tohoto paliva zajistit plnění příslušné směrnice Evropské unie. Příslušná technická norma byla Ministerstvem průmyslu a obchodu ve spolupráci s naší asociací již vydána. Nyní je potřeba ji doplnit i ekonomickou pobídkou, která je již běžná v řadě zemí unie.
Autor je předsedou představenstva České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů