PAVLOV POD PÁLAVOU OŽIJE BIOVÍNEM
29. dubna 2006 při příležitosti konání tradiční Mezinárodní spotřebitelské ochutnávky biovín „Biovíno Pavlov pod Pálavou 2006“ se sejdou všichni příznivci a milovníci dobrého biovína z celé České republiky ve Vinařském domě Zatloukal v Pavlově u Mikulova. Účastníci budou moci ochutnávat, hodnotit a posuzovat chuťové přednosti biovín z mnoha různých zemí (Itálie, Francie, Španělska, Chile, Rakouska, Německa, České republiky a dalších).
Mezinárodní spotřebitelská ochutnávka biovín se koná v atraktivním jihomoravském vinařském prostředí na základě spotřebitelského hodnocení českých a zahraničních biovín. Předchozí ročníky byly velmi úspěšné a akce se již stala tradicí. Cílem přehlídky je seznámit českou veřejnost, spotřebitele, obchodníky a zástupce vinoték s takovou specifickou komoditou, jako je biovíno. Účastníci zde mají možnost jednotlivá vína ochutnat, porovnat a zhodnotit. Na základě tohoto hodnocení budou výsledky slavnostně vyhlášeny na Evropské letní konferenci ekologického zemědělství - Bioakademii v Lednici na Moravě (29. 6. 2006), která má již tradiční velkou návštěvnost zahraničních odborníků a široké medializaci v České republice i zahraničí. Výsledky tak přispějí k prosazení nejlepších z nich na českém trhu a lepšímu přehledu vinařů o chování českého spotřebitele. Akce bude doplněna prodejem a ochutnávkou dalších českých biopotravin a posezením u cimbálové muziky PÁLAVA.
Za biovínem do České republiky
Biovíno je připraveno z vinných hroznů vypěstovaných, zpracovaných a expedovaných podle zásad ekologického zemědělství. Při pěstování vinné révy se nepoužívají herbicidy, akaricidy, fungicidy a další syntetické přípravky a jsou nahrazeny dravými roztoči, slunéčky či dalším dravým hmyzem, který pomáhá udržet zdravou rovnováhu ve vinici. Na případná plísňová onemocnění se používají v omezeném množství měďnaté a sirnaté přípravky. Ekologický pěstitel vína se soustředí především na maximální kvalitu a cukernatost hroznů a využívá přirozené úrodnosti půdy. Pro dosažení těchto vlastností vína je také důležitý výběr odrůdy s požadovanou odolností a ochotou tvořit cukry.
Biovíno s cukernatostí více než 19°NM (měří se hustota hroznového moštu) se řadí do vín přívlastkových, které se dále stupňovitě označuje jako tzv. kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí.
Samotné zpracování hroznů na biovíno se obejde bez šlechtěných kvasinek, enzymů a dalších syntetických čeřících či stabilizačních látek. Proces výroby probíhá přirozeným způsobem, který je sice zdlouhavější a pracnější, zato však bez chemických reziduí. Biovíno je stále živé, proto je náročnější na kvalitní skladování.
Biovíno je náležitě certifikováno a poznáte jej podle známky BIO, stejně jako další biopotraviny. Pěstitel a výrobce se řídí vinařským zákonem a prováděcí vyhláškou, Nařízením Rady (EHS) č. 2092/91 a zákonem o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb., je kontrolován inspekční a certifikační organizací pro ekologické zemědělství pověřenou Ministerstvem zemědělství České republiky a dalšími orgány státního dozoru.
KDE KOUPIT BIOVÍNO V ČESKÉ REPUBLICE
Biovíno lze zakoupit přímo u biovinařů, ve vybraných vinotékách a prodejnách biopotravin.
V České republice se produkcí biovína zabývají:
· František Mádl z Velkých Bílovic – biovíno pod značkou Naturvin, přímý prodej nebo prostřednictvím PRO-BIO, obchodní spol. s r.o.
Kontakt: tel - 602 780 364, malyvinar@slunce.cz
· Josef Abrle z Pavlova, ekofarma Pollau – biovíno odrůd Pálava, Muškát moravský a Cabernet Moravia, prodej přímo z farmy nebo prostřednictvím vybraných vinoték a prodejen
Kontakt: tel - 519 515 394, josef.abrle@tiscali.cz, www.biovino.cz
· František Peřina, vinný sklep Eben v Lednici – výroba biovín odrůd Malverina, Laurot, Hibernal, Svatovavřinecké, vinný sklep a prodej vína
Kontakt: tel - 519 340 250
· Miloš Michlovský, Vinselekt v Rakvicích – biovíno odrůd Laurot a Malverina, prodej přímo z vinařského podniku nebo ve vybraných vinotékách a prodejnách, možnost degustace
Kontakt: tel - 519 350 525, michlovsky@michlovsky.com , www.michlovsky.com
Tito vinaři jsou členy PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, celostátní nevládní neziskové organizace, která sdružuje zemědělce, zpracovatelské a obchodní organizace, spotřebitele, školy a podniky služeb orientující se na ekologické zemědělství a biopotraviny.
„Biovíno Pavlov pod Pálavou 2005“
Z celkového počtu 51 vzorků biovín a 68 odevzdaných hlasovacích lístků byly hodnoceny tři kategorie biovína bílá suchá (19 vzorků), biovína bílá ostatní (16 vzorků) a biovína červená (16 vzorků). Vzorky jednotlivých biovín měly zastoupení z tuzemska i zahraničí - Slovenska, Rakouska, Německa, Itálie a Chile.
Vína bílá suchá
1. místo Pálava 2002, výběr hroznů
Ekologické hospodářství rodiny Abrlovy, ČR
2. místo směs bílá 2004, pozdní sběr
Ekologické hospodářství rodiny Abrlovy, ČR
3. místo Müller Thurgau 2003, pozdní sběr
Familia Drescher, Sommerach, Německo
Vína bílá ostatní
1. místo Pálava 2003, výběr hroznů
Ekologické hospodářství rodiny Abrlovy, ČR
2. místo Hibernal 2003, výběr bobulí
Ing. František Mádl, Velké Bílovice, ČR
3. místo Reiler Gold Riesling 2003
Weingut Steffens-Kess, Reil/Mosel, Německo
Vína červená
1. místo NOVAS 2003, výběr hroznů
Viňedos Organicos Emiliana, Chile / TRUMF International s.r.o., ČR
2. místo COYAM 2002, výběr hroznů
Viňedos Organicos Emiliana, Chile / TRUMF International s.r.o., ČR
3. místo PASSITO ROSSO 2003, výběr bobulí
La Cantina Pizzolato Sas, Itálie
Absolutní vítězem se stalo biovíno Pálava 2002, výběr hroznů z ekologického hospodářství rodiny Abrlovy, ČR.
Akci pořádá ekofarma Pollau rodiny Abrlovy a PRO-BIO RC Jižní Morava ve spolupráci s Adonis – ZO ČSOP a Vinařský dům Zatloukal. Garantem výstavy je PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.
Další informace na www.pro-bio.cz
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Nemocniční 53, 787 01 Šumperk
tel/fax: 420/583216609, e-mail: pro-bio@pro-bio.cz