Úterý, 30. dubna 2024

Třídění bioodpadů v městě? Zatím nic víc než plány

Třídění bioodpadů v městě? Zatím nic víc než plány

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Většina biologických odpadů z českobudějovických domácností končí na skládce v Lišově, ačkoli by se v kompostu či kompostárně rozložily za pár měsíců.

Projekty magistrátu na zavedení běžné separace biologicky rozložitelných odpadů jsou však v nedohlednu stejně jako ukončení navážení směsného odpadu na lišovskou skládku, u níž v současnosti probíhá řízení o jejím rozšíření a prodloužení životnosti.


„Nechápu proč se tu bioodpady ještě netřídí. Dokud jsem s rodiči bydlela v rodinném domku, dávali jsme je na náš zahradní kompost, ale pak jsem se přestěhovala na sídliště. Dlouho jsem si zvykala na to, že musím slupky od brambor a zeleniny házet do koše, když s tím tedy nechci běhat do sběrných dvorů. Ty mám oba tak trochu z ruky. Přijde mi to škoda. Přitom, když nepočítám papír, sklo a plasty, které třídíme, většina toho, co dáváme do popelnice, jsou bioodpady,“ povzdychla si šestadvacetiletá Jana Čermáková z Českých Budějovic.


„V Plánu odpadového hospodářství města je uvedeno snížit maximální množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) ukládáných na skládky, tak aby podíl této složky činil v roce 2010 nejvýše 75% hmotnostních, v roce 2013 nejvýše 50% hmotnostních a výhledově v roce 2020 nejvýše 35% hmotnostních z celkového množství BRKO vzniklého v roce 1995,“ uvedl Petr Kaněra, výkonný ředitel společnosti .A.S.A České Budějovice, která se stará o nakládání s odpady v krajské metropoli a Plán odpadového hospodářství města vytvářela. „V současné době jsou odpady převážně skládkovány,“ připustil.


Jak bude město ohledně třídění bioodpadů postupovat stále není jasné. Dle slov vedoucího odboru Správy veřejných statků magistrátu města Aleše Mikšátka se nabízí několik možností, jako např. vybudování kompostárny, dotřiďování, či podpora domácího kompostování.  Alternativy se však zatím nacházejí pouze ve fázi návrhů a plánů. Konkrétní forma řešení dosud není určena.


 Daniela Bicková

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů