Pátek, 29. března 2024

Věnujte v zimě své pleti extra péči - vyzkoušejte přírodní pleťové oleje

Zimní období každodenně útočí na naši pleť, která trpí nejen mrazy, ale také náhlými změnami teplot. Proto je třeba především v tomto období pečovat o pokožku mnohem více, než kdy jindy. Přinášíme vám spoustu užitečných tipů, jak správně v zimě pečovat o pleť.

Věnujte v zimě své pleti extra péči - vyzkoušejte přírodní pleťové oleje

Přestože každý typ pleti vyžaduje jiný druh péče, platí pro chladivé zimní dny jedna hlavní zásada - nehydratovat, pokud pleť vystavujeme chladu a mrazu. Hydratační krémy se do chladného, natož mrazivého počasí nehodí. Obecně se doporučuje pleť hydratovat v noci a v přetopených suchých místnostech. Do chladu a mrazu je vhodné zvolit mastnější krém. Často stačí přehodit denní a noční krém - ten noční používat přes den a denní v noci.

Péče podle typu pleti

Normální pleť

Normální pleť je obvykle jemně a zdravě narůžovělá. Nemá sklony se zhoršovat kvůli vnějším vlivům. O takovou pleť nemusíte pečovat žádným extra způsobem, ale přesto byste měla dodržovat několik zásad, které udrží vaši pleť stále krásnou.


* Normální pleť má velkou výhodu, protože není tak citlivá jako ostatní typy pleti. Základním pravidlem pro udržení krásného a svěžího vzhledu normální pleti je tedy dostatečný příjem tekutin a vitamínů, tedy udržování takzvané vnitřní krásy, ze které vyvěrá krása vnější.
* Nepodceňujte hydratační krémy, před spaním naneste na pleť jemný filtr, který pokožku dostatečně přes noc vyživí.


Suchá pleť

V zimě je suchá pleť ohrožena nejvíce ze všech ostatních typů. Má sklony k přecitlivělosti, k tvorbě drobných šupinek, které se dokážou objevit v průběhu dne v těch nejméně očekávaných chvílích. V obličeji jsou nejčastěji postiženy oblasti očí a čela. Tomuto druhu pleti chybí pružnost, takže je nutné jí dodávat vlhkost a tuk. Kůže potřebuje vlhkost zevnitř i zvenku.


* Dvakrát denně obličej opláchněte vlažnou vodou, neutírejte, ale nechte vodu vsáknout. Poté ošetřete olejem nebo naneste jemnou vrstvu mastného krému či vazelíny
* Pro suchou pleť je důležitá jak denní, tak noční péče. Ráno a večer tedy opět naneste krém, který by měl být hydratační.
* Pozornost pleti začněte věnovat ještě před tím, než se sklony ke schnutí projeví.


Mastná pleť

Pokud je vaše pokožka často lesklá a působí nečistě, máte mastnou pleť. Působí jako špatně prokrvená a má sklon k tvorbě rozšířených pórů a pupínků. Mastné pleti se často doporučují kosmetické přípravky, které vysoušejí. Zprvu sice pomůžou snížit výskyt akné, ale při dlouhodobém používání se dosáhne pravý opak. Mazové žlázky začnou reagovat na vysoušení, tedy odběr tuku jeho zesílenou produkcí, což situaci mnohem zhorší. Tento typ kůže potřebuje velmi jemnou péči, aby se vylučování mazových žláz normalizovalo. Pitný režim je nezbytný. Nestačí pouze dodržovat pitný režim, ale také pečovat o vnitřní krásu, jak již bylo výše zmíněno.

Smíšená pleť

Tento typ pleti se vyskytuje pouze v obličeji. Obvykle je pokožka čela, nosu a brady chová jako mastná a zbývající část obličeje je spíše suchá a citlivá. Tento typ pleti potřebuje péči podobnou mastné pleti.

Návod, jak zlepšit pleť

* Zařaďte do svého jídelníčku exotické ovoce bohaté na vitamín C - kiwi, ananas, pomeranče, mango či citróny, vhodné jsou ovocné saláty či koktejly z čerstvého ovoce.
* Každé ráno dopřejte tělu kvalitní multivitamin s obsahem minerálů a stopových prvků.
* Nezapomeňte na dostatek pohybu doplněný masážemi a saunou, vhodné jsou také lekce jógy, které posílí tělo i ducha.
* Nahraďte lehká séra a mléka výživnou kosmetikou, která vaší pleti skutečně prospěje. Poradí vám v kvalitních kosmetických salonech.
* Hydratační balzám na rty s vysokým obsahem vitaminu E je pomocníkem s nepřízní počasí. Balzám ochrání rty, hydratuje je a zjemní. Pokožka se pak neloupe a nepraská.


Používejte na pleť přírodní rostlinné oleje

Oleje jsou pro naši pleť skutečně prospěšné. Často jsou obsaženy v různých kosmetických přípravcích, ale mnohdy je lepší vyzkoušet aplikovat přímo olej na pokožku. Případně jej užívat vnitřně - například tak, že jej používáme jako olejovou zálivku na různé zeleninové saláty.

Mandlový olej

Je velmi bohatý na vápník, hořčík a vitamin E. Používat se dá přímo na pleť, ale i vnitřně.

Olivový olej

Tento olej je velmi prospěšný celému našemu organismu. Také k pokožce je velmi jemný, ošetřuje ji a pomáhá obnovit její pružnost a vitalitu. Olivový olej je výborným kosmetickým přípravkem k ošetřování celého těla.

Olej z lískových oříšk ů

Lískové oříšky jsou bohaté na vitamin E, vápník, hořčík a další minerály. Dále regulují činnost mazových žláz, starší pleti vrací pružnost a jiskrný vzhled. Tento olej je vhodný pro všechny typy pokožky.

Pupalkový a brutnákový olej

Tyto dva oleje jsou si velmi podobné. Jsou nesmírně bohaté na nenasycené mastné kyseliny. Pomáhají hlavně podrážděné přecitlivělé pokožce, hodí se tedy k ošetření všech kožních chorob. Tyto rostlinné oleje jsou velmi vhodné pro vnitřní užívání.

Olej z makadamových oříšků

Je také nutričně velmi hodnotný. Pokožku regeneruje, vyhlazuje a celkově pěstí, a zároveň ji poskytuje přirozenou ochranu před sluncem. Také je vhodný pro všechny typy pleti!

Lněný olej

Lněný olej tvoří na pokožce ochrannou vrstvu, je vhodný spíše k masážím.

Bambucké máslo

Je to velmi jemný rostlinný tuk, který ošetřuje hlavně velmi citlivou pokožku. Regeneruje, zjemňuje a ochraňuje kůži. Tento velmi cenný rostlinný tuk se používá i jako stabilizátor pro krémy.

Kakaové máslo

Tento tuk pokožka velmi dobře snáší. Jemně jí promazává, hydratuje, celkově regeneruje a k tomu ještě nádherně voní. Je to také dobrý podklad pro krémy, protože se téměř vůbec nekazí.

Zdroj: www.moda.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů