Amarant (laskavec) - obilnina a zelenina pro posilu
Viděli jste už pole amarantu neboli laskavce, jak v létě hýří barvami? Tato krásná rostlina k nám přišla původně z tropů. Některé její druhy se totiž přizpůsobily subtropům a některé dokonce krajinám mírného pásu. "Svaté zrno" Aztéků, Inků a Mayů, sklízené obvykle třikrát ročně, se dalo skladovat po celý rok coby "obilnina" a využívala se i její listová část jako zelenina. Její 1 až 1,5 mm velká zrníčka sytila obyvatele starých říší zcela běžně, u nás byla před několika lety znovu objevena a přidává se do pšeničných těst alespoň 20 procenty. |
Její vlastnosti jí předurčují preventivní místo pro všechny věkové kategorie. Obzvlášť důležitá je pro malé děti, bílkovina lyzin podporuje tvorbu mozkových buněk a slouží duševnímu vývoji. Sportovcům přináší nejedno "plus": Minerály (vyvážený přísun vápníku, hořčíku a železa), vitamíny (hlavně B, C, E) a nenasycené mastné kyseliny včetně vzácného squalenu spolu s kvalitní bílkovinou podporují růst svalové hmoty. A starší generaci laskavec pomáhá při regeneraci buněk a při látkové výměně, přítomna je i vláknina. Amarant neobsahuje lepek, a tak může tvořit součást moučných směsí pro bezlepkovou dietu, spolu s rýží, kukuřicí, jahlami, event. s pohankou.
Nízký glykemický index laskavce (GMI) způsobuje vyrovnané a delší trávení, takže po něm nemáte tak rychle znovu hlad, což přivítají lidé s potřebou redukce tělesné hmotnosti. V neposlední řadě nás mile překvapí obsah rutinu, látky, jež slouží našim žilám pro uchování jejich pružnosti. V prodejnách zdravé výživy si nakoupíme malé sáčky amarantové mouky, tu pak přidáváme po dvou lžících do kteréhokoli těsta, a amarantové těstoviny, třeba vřetýnka. Ve složení výrobku najdeme i kurkumu, koření, jež těstovinu barví do žluta, ale má navíc antioxidační účinky vlivem svých vitamínů.
Závěrem malý recept jako tip na lehkou večeři:
Podusíte-li na cibulce jeden sáček některé mražené zeleniny a smícháte s uvařenými vřetýnky, dostanete chutný teplý salát. Stačí běžně dochutit a posypat kostičkami tofu, rozkrájíme např. marinované nebo zeleninové, jemně kořeněné apod., povrch ozdobíme sekanou pažitkou nebo petrželí.