Cesta soběstačnosti Brno

8-10.3.2013

Přednáška, diskuse

Přednáška a navazující seminář točící se kolem soběstačnosti na více úrovních. Propojení obydlí se zahradou, hospodaření s vodou, energií, odpady tak, aby to bylo ku prospěchu všech obyvatel domu a okolí. Kde hledat informace, co nakupovat, jaké dělat zásoby - co mít doma (za potraviny, zařízení a vybavení), pro případ krize i běžný život.

Přednáška a navazující víkendový seminář

Cesta soběstačnosti


8. 3.  - 10. 3. 2013

BRNO


Budeme se věnovat cestě k větší nezávislosti na centralizovaných dodávkách energie a nákupech v supermarketu. Jak postavit nebo upravit své obydlí na soběstačný dům bez přípojek apod.. Není to tak těžké a už vůbec ne drahé, je to ale náročné na informace.

Proč si základní potřeby (jídlo, bydlení, lékař, ale i el. energie, suroviny, stroje) nezajistit v nezávislých komunitách (lokální svépomocné sítě, osady, obce, okresy)? Nemusí to být nutně krok zpět, právě naopak. Určitě více zpět k přírodě, ale komfort bydlení dokážeme zachovat stejný nebo dokonce lepší.

Bylinky a živou stravu si najít a vypěstovat sám, ve městech aplikovat vertikální a patrové zahrady, energii si vyrábět. Jakou práci, výrobky a služby nabízet v okolí svého obydlí. Tím se také rozvíjí regionální ekonomika a podporuje vznik soběstačných rodových osad. Znovu oživit již po staletí osvědčené a málem zapomenuté způsoby soužití lidí, splňující jejich přirozenou potřebu sdružovat se do větších společenských celků. Jak se sdružovat na společné kupování pozemků a podnikání, což má výhodu cenovou i sociální.

Seminář povede:  Petr Skořepa
Učí jak stavět z místních přírodních a recyklovaných zdrojů kvalitní obydlí, jenž užitnou hodnotou a energetickou nenáročností předčí dnešní běžnou výstavbu a vyrovnají se jí i co se životnosti a odolnosti týče. Používá ve svých stavbách moderní i málem zapomenuté staré techniky stavění, využívá fyzikální zákony na větrání, klimatizaci a topení. Vnitřní a vnější prostředí kolem obydlí propojuje, řeší hospodaření s vodou, energií a odpady tak, aby se vše co nejefektivněji využilo. Navrhuje soběstačné domy (i stěhovatelné domy), bez nutnosti napojení na jakékoli sítě.

PÁTEK
Přednáška - úvod - Proč a jak může přijít ekonomický kolaps a jak se připravit ?
Zakládání soběstačných osad a vytváření lokálních svépomocných sítí

SOBOTA
Úvod, představení se navzájem
Návod co pořídit, koupit podle důležitosti a možností
Jaké zásoby se naučit vytvářet a jak s nimi správně hospodařit  
Jak upravit obydlí tak, aby nás nezaskočili výpadky elektřiny, plynu nebo vody
Seznam věcí, co prioritně pořídit, změnit, zařídit, upravit... Rozdělení na:

Potraviny - skladování, zběr, pěstování, semínka, vertikální a patrové zahrady, neuvěřitelné stromy, sady, jedlý les, Permakultura, zimní zahrady, skleníky
Zvířata - hlídací, hospodářská - chov, přístřešky, kuřecí traktor apod..
Vybavení - věci, nářadí, zbraně, knihy,
Energie a sítě - bioplyn, dřevoplyn, parní energie, Stirling, slární energie, vodní energie, větrná energie, thermočlánky, kogenerace, akumulace do hmoty a vody
Doprava - elektropohony, kola, auto na vodu, bioplyn nebo rostlinný olej
Zdraví - bylinky, léčitelství, cvičení, Kyusho Jutsu, Qi gong, bezkontaktní boj,
Stavitelství - jurty a stěhovatelné domy, slaměné a hliněné domy,
Základní návrhy a nákresy soběstačného domu

NEDĚLE
Recyklace - odpad využitý na stavby, umění nebo výrobu energie
Kompostování - záchody, kořenová čistírna, teplo a el. energie, bioplynka, vermikompostování
V jednoduchosti je krása, ruční práce, lidské nebo zvířecí pohony...
Další zajímavé konstrukce a možnosti jiného stavění - ukázky
Vlastní biofarma jako obživa - automatizovaný systém na pěstování - Agrokruh

Začátek:
PŘEDNÁŠKA - v pátek v 19:00
SEMINÁŘ - v pátek večeří v 18:00 (pouze pro účastníky víkendového semináře). V sobotu začínáme v 9:00 a končíme ve 22:00. Kdo chce jít dříve domů, může, večer bývají méně důležité informace a videa. Oběd bude vždy ve 13:00 hod, večeře v 18:00 hod, snídaně v 8:00, další přestávky vždy dle potřeby. Konec semináře v neděli mezi 16-18 hodinou. Celkem to je 20 přednáškových hodin! Tedy poměrně náročný seminář. Každý účastník si odnese všechny použité prezentace, texty, obrázky, doporučení, návody a ještě mnohem více informací a videí k domácímu samostudiu, kontakty, odkazy a seznamem dodavatelů a informací na DVD.  

Místo konání přednášky i semináře:

Brno - ddmhelceletova/bystrouska/
CVČ Bystrouška
Fleischnerova 1a
Brno-Bystrc   

Na konečné tramvají č.1 a 3, zastávka Bystrc - Ečerova. Sídlíme v nízkém malovaném domku kousek od zastávky, cca 50m vpravo od obchodniho domu Albert.  

Cena
Přednáška: Kč 90,-
Seminář:
Kč 2.200,-  (Kč 2.000,- při platbě zálohy 14 dní a déle před seminářem). Sleva pro páry Kč 800,- z celkové ceny. Sleva pro absolventy nějakého našeho předchozího semináře, také pro zájemce s malým příjmem, studenty, důchodce a maminky na mateřské dovolené Kč 400,-.
Cenu je možné si i odpracovat nebo vyměnit: Každý něco umí, můžeme se předem domluvit na protislužbě. Pracujeme na emisi vlastních bankovek, které by každý podložil svojí dovedností, pracovním závazkem v hodinách, svým jménem a podpisem jako u šeku...

Záloha a platba předem
Pro rezervaci nám prosím pošlete zálohu Kč 500,- (EUR 20,-) na 2200288853/2010 české nebo slovenské č.ú. je 2500288855/2010 (jako variabilní symbol uveďte vaše telefonní číslo úplně stejně tak, jak ho uvedete do objednávky, abychom platby dohledali). Děkujeme.
Samozřejmě, že v případě nemoci nebo jiného závažného důvodu se lze přesunout na nějaký další termín, jsme vděčni za včasné informování. Jinak zálohu použijeme na pokrytí vzniklých nákladů s organizací, nákupem potravin apod. Zbylé platby se provádějí až na místě.

Co sebou
Každému asi 2-5 dnů před seminářem posílám podrobnější informace. Určitě je dobré si vzít něco pod sebe, deku, polštářek, karimatku, svítilnu, přezůvky.

Ubytování
Cena za os./noc je 100,- ve vlastním spacáku a vlastní karimatce ve společných prostorách.
Z kapacitních důvodů není možné s sebou brát rodinné příslušníky ani jiné osoby neúčastnící se kurzu. Pokud chcete vzít nějaké své mazlíčky, tak to oznamte předem!

Strava
Bude společná, vegetariánská... Cena 440,- osoba/víkend, tedy 6xjídlo, čaj, zákusky a svačiny.

Na seminář se registrujte na našich stránkách www.ekovesnice.cz
Na přednášku není registrace potřeba.

Pořádá občanské sdružení Ekovesnice o.s.
Kontaktní osoba: Petr Skořepa
ekovesnice@gmail.com
+421 944 293 223 (Slovensko)

Místo konání akce:
Brno
Adresa konání akce:
CVČ Bystrouška Fleischnerova 1a Brno-Bystrc
Kontakt:
Petr Skořepa
Telefon:
+421 944 293 223
březen 2013
po
út
st
čt
so
ne
27
28
1
2
3
5
6
7
8
9
10
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů