Přírodní stavitelství Praha

22-24.3.2013

Seminář, školení

Přírodní stavitelství Praha

22. 3. - 24. 3. 2013



V současné době se dostává stále více do popředí spotřeba energií u staveb. V posledních letech prudce narůstá počet nízkoenergetických a pasivních domů. Tato nízkoenergetické výstavba vyžaduje použití velkého objemu izolací. Zde se nabízí možnost použití přírodních materiálů, které jsou energeticky nenáročné při zpracování a tím cenově výhodné. Jednoznačně nejvíce používaným materiálem v přírodním stavění je sláma a hlína. Tyto materiály jsou velmi levné, ale podle způsobu jejich použití může prudce narůst pracnost na stavbě. Několik možných rozdílných konstrukcí si ukážeme na příkladech několika staveb.

Seminář je určen pro ty, kdo si chtějí zlepšit vnitřní klima hliněnými omítkami nebo postavit zdravý dům nebo je zajímají stěhovatelné domy a jurty. Budeme se věnovat výhodám a nevýhodám stavebních a izolačních materiálů, tvarů staveb. Povíme si, kde nakoupit jaký materiál a jak, kde a proč postavit slaměný domek, nízkoenergetický, pasivní nebo stěhovatelný dům.

Dále si probereme praktickou stavbu slaměného domku a výrobu vlastních omítek a cihel. Probereme seznam dodavatelů, kde a co koupit, co se vyplatí si nechat vyrobit a kdy se mi vyplatí stavba svépomocí. Seminář bude převážně z pohledu stavitele, tedy plný jednoduchých a praktických postřehů.

Seminář povede: stavitel Petr Skořepa

Staví netradiční, kruhové nebo stěhovatelné domy z přírodních a recyklovaných materiálů, nejvíce však ze dřeva, slámy a hlíny. Používá ve svých stavbách moderní i málem zapomenuté staré techniky stavění, využívá fyzikální zákony na větrání, klimatizaci a topení. Staví EKO-LOGICKY - ve stavbách spojuje informace z více zdrojů - pasivní domy, přírodní stavitelství, tvary střech a domů, soběstačné domy - earthships, získávání energie, geomantie, feng-shui, léčitelství, řád přírody. Bude hovořit o výhodách, problémech a chybách na různých konkrétních stavbách svépomocí.

Dále se zajímá o soběstačnost, tedy budeme se nějaký čas věnovat cestě k větší nezávislosti na energiích a nákupech v supermarketu, zakládání rodových osad a vzorových biofarem, které dokáží dodávat bio zeleninu (za ceny běžné chemické zeleniny) pro asi 60 rodin. Nebo jak postavit soběstačný dům bez přípojek. Také co a jak je možně postavit na zemědělské půdě z pohledu stavebního zákona.

PROGRAM SEMINÁŘE

PÁTEK

Úvod, představení se navzájem

Krátce o tom jak jezdím autem na vodu a rostlinný olej

Jak zakládáme soběstačné osady v Křižanech a Bílých Karpatech

Videa o systému Agrokruh a jak založit vlastní soběstačnou biofarmu

SOBOTA

Přírodní stavitelství - slaměné domy, hliněné omítky, zelené střechy

Stavba slaměno - hliněného domu - praktické návody

Hliněné omítky - příprava vlastní směsi - na hrubé a jemné omítky

Jaké slaměné balíky a kde sehnat a jakou konstrukci si vybrat

Ukázky, postupy a chyby z několika staveb slaměných domů

Jak postavit malý domek pro dva do 150.000 Kč

Jak postavit rodinný dům svépomocí do 1mil. Kč

Stěhovatelné modulové dřevostavby

Stavba celoroční slaměné jurty - jak postavit jurtu

Stavební zákon - stav. povolení, územní plány, účelové stavby, stavby na zemědělské půdě, možnosti, které se jinde nedozvíte

Materiály - vlastnosti a použití u nás běžně dostupných materiálů

NEDĚLE

Alternativní získávání energie a vody

Solární paraboly, parní stroje, termočlánky, kogenerace, dřevoplyn, bioplyn

Akumulace tepelné energie do pevné hmoty nebo vody

Soběstačné solární domy

Stavba soběstačného domu přihrnutého zemí - Earthships

Použití recyklovaného materiálu

Kompostovací záchody, kořenová čistírna odpadních vod

Další zajímavé konstrukce a možnosti jiného stavění - ukázky

Nízkoenergetický, pasivní nebo soběstačný dům ?

Kde a jak koupit výhodněji materiál

Začínáme v pátek večeří v 18:00 (Přednášky 19:00 - 22:00). V sobotu začínáme v 9:00 a končíme ve 22:00. Kdo chce může jít domů dříve, neboť večer bývají méně důležité informace a videa. Oběd bude vždy ve 13:00, večeře v 18:00, snídaně v 8:00, další přestávky vždy dle potřeby. Konec semináře v neděli mezi 16-18 hodinou. Celkem to je 20 přednáškových hodin! Tedy poměrně náročný seminář. Každý si odnese všechny použité prezentace, texty, obrázky a ještě mnohem více informací a videí k domácímu samostudiu, kontakty, odkazy a seznamem dodavatelů na DVD.


Místo konání je:  
Tančírna Nebe na zemi, Jesenická 11, Praha 10 - Záběhlice

Stanice autobusu: na zastávku Jesenická
bus 188 ze stanice metra Strašnická, nebo Želivského nebo Pankrác
bus 195 ze stanice metra Skalka
bus 196 ze stanice metra Strašnická nebo Kačerov

Cena kurzu
Kč 2.400,-  (příp. Kč 2.200,- při platbě zálohy 14 dní a déle před seminářem)

Sleva pro páry Kč 1.000,- z celkové ceny nebo sleva pro absolventy nějakého našeho předchozího semináře, také pro zájemce s malým příjmem, studenty, důchodce a maminky na mateřské dovolené Kč 600,- .


Cenu je možné si i odpracovat nebo vyměnit: Každý něco umí, můžeme se předem domluvit na protislužbě. Pracujeme na emisi vlastních bankovek, které by každý podložil svojí dovedností, pracovním závazkem v hodinách, svým jménem a podpisem jako u šeku...

Záloha a platba předem

Pro rezervaci nám prosím pošlete zálohu Kč 500,- (EUR 20,-) na 2200288853/2010 české nebo slovenské č.ú. je 2500288855/2010 (jako variabilní symbol uveďte vaše telefonní číslo úplně stejně tak, jak ho uvedete do objednávky, abychom platby dohledali). Děkujeme.

Samozřejmě, že v případě nemoci nebo jiného závažného důvodu se lze přesunout na nějaký další termín, jsme vděčni za včasné informování. Jinak zálohu použijeme na pokrytí vzniklých nákladů s organizací, nákupem potravin apod. Zbylé platby se provádějí až na místě.


Co sebou
Každému asi 2-5 dnů před seminářem posílám podrobnější informace. Určitě je dobré si vzít něco pod sebe, deku, polštářek, karimatku, svítilnu, přezůvky.

Ubytování
Cena je 100,- os./noc, spaní ve vlastním spacáku a karimatce ve společných prostorách.
Z kapacitních důvodů není možné s sebou brát rodinné příslušníky ani jiné lidi neúčastnící se kurzu. Pokud chcete vzít nějaké své mazlíčky, tak to oznamte předem!

Strava
Bude společná, vegetariánská
Cena je 440,- osoba/víkend, tedy 6 x jídlo a svačiny, koláč, čaje apod...

Přihlásit se můžete na našich stránkách www.ekovesnice.cz kliknutím na "registrovat na tuto akci". Prosím zaškrtněte zda si přejete stravu a ubytování.

Pořádá občanské sdružení Ekovesnice o.s.

Kontaktní osoba: Petr Skořepa

ekovesnice@gmail.com

+421 944 293 223 (Slovensko)


Místo konání akce:
Praha 10
Adresa konání akce:
Tančírna Nebe na zemi, Jesenická 11
Kontakt:
Petr Skořepa
Telefon:
+421 944 293 223
březen 2013
po
út
st
čt
so
ne
27
28
1
2
3
5
6
7
8
9
10
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů