Čtvrtek, 28. března 2024

Zdravá města získala v roce 2015 řadu významných ocenění

Zdravá města získala v roce 2015 řadu významných ocenění

Zástupci Zdravých měst Chrudim, Litoměřice, Vsetín, Kopřivnice a Zdravé obce Křižánky převzali na začátku prosince během Konference NSZM v Kaserštejnském paláci v Praze zasloužená ocenění za dosažení nejvyšších příček místní Agendy 21 (MA21). Uvedení členové NSZM tak opětovně potvrdili své kvality v řadě oblastí, jako je otevřenost úřadu, plánování s občany, udržitelné finanční řízení, strategické plánování, obnovitelné zdroje a úspory, udržitelná mobilita, inovace a zajímavá technologická řešení, osvětové akce k podpoře zdraví, zapojení mládeže a dětí, globální odpovědnost a mnohé další. Zdravé město Litoměřice dosáhlo v roce 2015 teprve jako druhé město v ČR nejvyšší kategorie A Kritérií MA21. Nejvyšší kategorii MA21 obhájilo také Zdravé město Chrudim.

Zdravá města uspěla také v programech Národní cena kvality ČR a Národní cena ČR za společenskou odpovědnost. Vítězem Národní ceny kvality ČR podle modelu CAF se stala Zdravá Městská část Praha 18, Úřad městské části Praha 18, která se tak může pyšnit titulem Perspektivní organizace. V programu Národní cena ČR za společenskou odpovědnost ve veřejném sektoru v kategorii veřejná správa zvítězil Zdravý Liberecký kraj, Krajský úřad Libereckého kraje.

V soutěži Obec přátelská rodině, která podporuje prorodinné aktivity na úrovni místních samospráv, uspělo v kategorii sídel od 10 tisíc do 50 tisíc obyvatel za rok 2014 Zdravé město Třebíč a v kategorii měst a obcí do 1 tisíce obyvatel se na druhém místě umístila Zdravá obec Věžnice.

Zdravé město Kroměříž splnilo v roce 2015 všechna kritéria pro udělení titulu Fairtradové město a připojilo se ke stovkám dalších měst na světě, které podporují fair trade, tedy spravedlivý obchod, který umožňuje lidem z rozvojových zemí uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. V České republice splnilo kritéria zatím 9 měst, mezi něž patří také další členové Národní sítě Zdravých měst: Hodonín, Chrudim, Litoměřice, Mladá Boleslav, Třebíč a Vsetín.

V letošním ročníku soutěže Cesty městy, zaměřené na zklidňování dopravy, uspělo Zdravé město Mšeno. V této soutěži, pořádané Nadací Partnerství, získalo město Mšeno první cenu v kategorii liniových řešení s projektem Průtah, ulice Boleslavská. Starosta Mšena M. Mach byl rovněž oceněn v rámci soutěže Komunální politik roku 2015 v kategorii Ekologický projekt (snížení energetické náročnosti ZŠ Mšeno).

Všem zmíněným i mnoha dalším oceněným gratulujeme a přejeme jim i dalším městům, obcím a regionům úspěchy v následujících letech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů