Čtvrtek, 28. března 2024

Světový den ekoznačení

Světový den ekoznačení

Dnes, 25.10.2018, je Světový den ekoznačení. Ekoznačení (ecolabelling) je způsob označování výrobků i služeb, které jsou ohleduplnější jak k samotnému životnímu prostředí, tak ke zdraví spotřebitele. Kvalita označených výrobků přitom zůstává na vysoké úrovni.

Ekoznačkou mohou být označeny pouze produkty, které splňují stanovená kritéria v celém životním cyklu. To znamená, že jejich vliv na životní prostředí je hodnocen jak při výrobě, tak při samotném použití i při následné likvidaci po skončení životnosti výrobku.

Takové výrobky nebo služby lze poznat podle jednoduchého a snadno zapamatovatelného symbolu, tzv. ekoznačky. Firmy mohou ekoznačku dobře využít při propagaci oceněných produktů a spotřebitelé zase jako vodítko při nákupu ekologicky šetrnějšího zboží a služeb.

Různých ekoznaček je na celém světě několik set. S řadou z nich se můžeme setkat i v České republice, např. s německým Modrým andělem (Der Blaue Engel) nebo se skandinávskou Severskou Labutí (Nordic Swan). Přímo v ČR pak CENIA uděluje ekoznačku Ekologicky šetrný výrobek nebo Ekologicky šetrná služba a Ekoznačku EU. Jejich důvěryhodnost garantuje přímo Ministerstvo životního prostředí. Podrobnější vysvětlení, jak ekoznačky fungují, i seznamy označených výrobků a služeb naleznete na www.ekoznacka.cz.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů