Pátek, 29. března 2024

Kam s nimi? - Jehly a stříkačky

Kam s nimi? - Jehly a stříkačky

Zbavit se použitých jehel a stříkaček může být poměrně složité. Přípravky aplikované pomocí jehel přitom doma využívá řada lidí od diabetiků po těhotné ženy a někdy je mohou potřebovat i domácí mazlíčci. Informace o jejich likvidaci se však často různí a snaha se v nich zorientovat může vést k lehké frustraci. Naštěstí víme kam s nimi a vy to díky aplikaci Kam s ním? můžete vědět také.

Injekční stříkačky a jehly jsou speciální tím, že je s nimi třeba zacházet jako s nebezpečným odpadem. Katalog odpadů ve vyhlášce č. 93/2016 Sb. je pak specifikuje jako ostrý zdravotnický odpad. Nejdůležitější informace o tom, jak s nimi zacházet, poté poskytuje stanovisko Státního zdravotního ústavu.

Ani do koše, ani do lékárny

Pozor, jehly a stříkačky v žádném případě nevyhazujte do komunálního odpadu. Mohl by se o ně poranit například člověk u třídící linky či zvíře na skládce. Ani vy stříkačky venku nesbírejte bez ochranných pomůcek. Při manipulaci s nimi hrozí mimo poranění i nákaza různými přenosnými chorobami.

Ani v lékárnách s jehlami nejspíše nepořídíte. Lékárny totiž injekční stříkačky narozdíl od léčiv nemají povinnost přijímat. Podle prezidenta České lékárnické komory Mgr. Aleše Krebse od vás lékárny převezmou jehly, pouze pokud jsou součástí aplikátorů, které obsahovaly či ještě obsahují léčivé přípravky. Těmi mohou být například celá inzulinová pera. V tomto případě se předpokládá, že i po aplikaci nějaké množství přípravku v obalu zůstává.

Poraďte se s lékařem nebo s aplikací

Kam tedy s nimi, když je v lékárně nevezmou a do koše také nepatří? První, komu byste měli tuto otázku položit, je lékař, který vám jejich aplikaci předepsal. Jeho zdravotnické zařízení je totiž podle zákona o odpadech č. 185/2001 Sb. původcem tohoto odpadu a mělo by jej zlikvidovat na své náklady. Přinejmenším by vás měl lékař informovat, jak jehly skladovat a kde se jich zbavit. Například, některé nemocnice a polikliniky na ně mají vyhrazeny speciální nádoby.

Jako s každým druhem odpadu můžete také využít aplikace Kam s ním? pro vyhledání nejbližšího místa, kde se jich zbavit. Jelikož jehly a stříkačky považujeme za nebezpečný odpad, patří mimo jiné na místo, kde je tento odpad shromažďován. To určuje každá obec zvlášť, ale v naprosté většině případů se jedná o sběrné dvory. V aplikaci Kam s ním? Proto naleznete mapu se všemi 170 sběrnými dvory v České republice, a navíc i další místa, kam stříkačky umístit.

Hlavně opatrně!

Při skladování a likvidaci jehel je nutné myslet na to, aby se o ně nikdo neporanil. Rozhodně je nemusíte odřezávat od aplikátorů, naopak pokud je to možné ukryjte jehlu do aplikátoru či nasaďte ochranný kryt. Jehly bez krytu (ale i ty zakryté) je třeba skladovat pevné nádobě, u které nehrozí propíchnutí. Nádobou na jejich skladování vás může vybavit lékař, můžete využít tzv. klinikboxy, poslouží ale i uzavíratelná PET lahev.

Co když najdete injekční stříkačku venku? To se může snadno stát při návštěvě parku či při úklidu přírody. V tom případě je nejlepší variantou zavolat strážníky, aby se o stříkačku postarali. Pokud se rozhodnete stříkačku sebrat sami, rozhodně je třeba dbát největší opatrnosti. Bez ochranných pomůcek (rukavic, sběrače a uzaviratelné nádoby) se o to raději ani nepokoušejte.

Nejen pro narkomany...

Po celé republice existuje síť tzv. K-center, která jsou určena pro výměnu stříkaček drogově závislých. Jejich pracovníci jsou proto vyškoleni k manipulaci s nimi a vědí, kam je následně odevzdat k likvidaci. Můžete se proto domluvit s vaším lokálním K-Centrem na odevzdání vašich stříkaček. V aplikaci Kam s ním? snadno vyhledáte to nejbližší i s kontaktem na ně.

V Praze pak můžeme nalézt speciální koše, které jsou určené na jehly a injekční stříkačky. Zřizuje je organizace Progressive o.p.s. v rámci programu Fixpoint. I tyto koše jsou určeny primárně pro drogově závislé, využívat je však může i široká veřejnost. "Lze do nich vhazovat veškerý injekční odpad, přes inzulinové stříkačky po stříkačky určené pro zvířata," uvádí Simona Poláková z Progressive, o.p.s.. Ke všem 24 pražským košům vás také zavede aplikace Kam s ním?.

Více informací:

Stanovisko Státního zdravotního ústavu

Kdy převezme stříkačky lékárna

Kam s léčivy?


Autorka: Kristýna Pavlíčková
Zdroj: www.KAMsNIM.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů