Pátek, 19. dubna 2024

VĚDCI VYSVĚTLUJÍ SKRYTÁ RIZIKA ZMĚN CHARAKTERU ROČNÍCH OBDOBÍ NA ZDRAVÍ DOMÁCÍCH ZVÍŘAT

VĚDCI VYSVĚTLUJÍ SKRYTÁ RIZIKA ZMĚN CHARAKTERU ROČNÍCH OBDOBÍ NA ZDRAVÍ DOMÁCÍCH ZVÍŘAT

MSD Animal Health představuje kampaň Protect Our Future Too (#Protectourfuturetoo) s cílem zvýšit povědomí o dopadech změn charakteru jednotlivých ročních období na domácí zvířata. Ty ohrožuje především teplejší podzim a zima, ale vliv má i celkové zvýšení průměrných teplot. Do kampaně se zapojilo více než 30 zemí z celé Evropy, Severní Afriky, Středního Východu a Ruska.

Specialisté zaměření na parazity, chování a nemoci zvířat, vědecké kapacity z 21 zemí sdíleli své poznatky a postřehy v oblasti čtyř klíčových témat: zdraví zvířat, paraziti, onemocnění a změny v chování zvířat. Výsledky odborné diskuse potvrdily, že teplotní změny představují pro domácí mazlíčky výraznou změnu doprovázenou širokou škálou dopadů na ně samotné.

Jedním z nich je zvýšený výskyt parazitů, především klíšťat, které jsou schopny přežívat déle a být aktivnější díky stále teplejším podmínkám. Prof. Łukasz Adaszek z Univerzity biologických věd z polského Lublinu poznamenává: "Měnící se klimatické podmínky vedou k tomu, že různé, i nové druhy klíšťat, se objevují v oblastech, kde se dříve nenacházely a jejich aktivita se rozšiřuje." To doplňuje Prof. MVDr. David Modrý Ph.D. z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity a z Biologického centra Akademie věd: "Změny klimatu způsobují významné rozdíly v sezónnosti přenašečů onemocnění. Sami z vlastní zkušenosti vidíme, že se nikdy nevyskytovala klíšťata během období zimy. Dnes se s jak s klíštětem obecným, tak s pijákem lužním můžeme setkat v podstatě od předjarních měsíců až do konce sezóny v listopadu, poslední roky dokonce i o Vánocích."

Domácí mazlíčci jsou součástí našich rodin, a proto vznikla kampaň Protect Our Future Too - podle jejích tvůrců je právě teď ten správný čas, abychom zvířatům zajistili ochranu a bezpečnost. Pro zjištění aktuální míry informovanosti o tomto tématu byl mezi majiteli zvířat a veterinárními lékaři uskutečněn průzkum. Klíčovým zjištěním je fakt, že pouze 28 % českých a celkově 33 % evropských respondentů se domnívá, že je obeznámeno s riziky, které pro domácí mazlíčky představuje zvyšování teplot a vlhkosti.

Prof. Richard Wall, profesor zoologie na Univerzitě v Bristolu vysvětluje: "Blechy a klíšťata jsou nesmírně senzitivní na malé změny teplot a vlhkosti, takže sezónní změny a výkyvy počasí mají velký vliv na výskyt a aktivitu těchto živočišných druhů."

Jelikož klíšťata představují přímou hrozbu pro zdraví domácí mazlíčky, kvůli vyšším teplotám je jejich ochrana před problémy s tím spojenými důležitější než kdykoliv předtím, zvlášť, když se v České republice začal rozšiřovat nový druh klíštěte přenášející babesiózu. Až 35 % majitelů domácích zvířat v České republice se necítí dostatečně informováno o rizicích, které klíšťata a jiní paraziti představují. V této souvislosti také bylo zjištěno, že celých 43 % českých majitelů psů a koček neposkytuje zvířatům ochranu před parazity celoročně. Z nich pak pouze 22 % chrání svá zvířata i na podzim a pouhé jedno procento v zimě.

Abyste ochránili svého domácího mazlíčka před chorobami, přenášenými blechami a klíšťaty, je přímo životně důležité používat antiparazitární ochranu po celý rok. Zeptejte se svého veterinárního lékaře na způsoby ochrany před vnějšími parazity a pro více informací navštivte web stránku https://www.protectourfuturetoo.com/cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů