Sobota, 20. dubna 2024

České Bene Meat Technologies vyvíjí technologii výroby kultivovaného masa

České Bene Meat Technologies vyvíjí technologii výroby kultivovaného masa

Výzkum české společnosti Bene Meat Technologies má za cíl vyvinout technologii produkce kultivovaného masa* v průmyslovém měřítku za spotřebitelsky přijatelnou cenu. Kultivované maso má mít stejné vlastnosti jako maso z živých zvířat a je odpovědí na etické, ekologické a zdravotní výzvy související s konvenčními velkochovy zvířat.

Společnosti Bene Meat Technologies se již podařilo vyvinout první vzorky svalových buněk vyprodukovaných v laboratorním prostředí v ČR, čímž dosáhla prvního milníku na cestě ke kultivovanému masu (KM).

KM je zcela funkční odpovědí na etické, ekologické a zdravotní výhrady stále většího množství lidí ve vyspělých zemích vůči produkci masa v konvenčních chovech. Lidé odmítající maso se obracejí k jeho rostlinným náhražkám, které zažívají boom. Kultivované maso však NENÍ NÁHRAŽKOU masa, ale jeho plnohodnotnou alternativou.

,,Vyvíjíme technologii k výrobě plnohodnotné alternativy masa. Alternativy zdravější, kontrolované a kontrolovatelné. Proč nahradit maso, když můžeme nahradit zvířata, která jsou dnes kvůli masu chovány v nevyhovujících podmínkách a umírají ve stresu?" ptá se Roman Kříž, předseda představenstva Bene Meat Technologies.

KM vyrobené množením živočišných buněk v laboratorních podmínkách bude energeticky, chuťově, a strukturou vláken identické s masem z živých zvířat. Nebude obsahovat medicínská residua (antibiotika, antiparazitika, aditiva) podávaná v konvenčních chovech a nebudou kvůli němu umírat zvířata.

,,Jde o to, kdo jako první představí takovou technologii, která dokáže vyrobit KM za cenu srovnatelnou s náklady v konvenčních chovech. V tu chvíli bude pro producenty masových výrobků i spotřebitele eticky i ekonomicky přijatelnější odebírat a konzumovat kultivované maso. Podle mě se tak stane v řádu několika let," odhaduje Roman Kříž.

Bene Meat Technologies je jediný český startup zaměřený na vývoj kultivovaného masa, který spolupracuje s renomovanými vědeckými institucemi v ČR i EU. Významnou roli tohoto biotechnologického oboru potvrzují i masivní celosvětové investice mířící do startupů zabývajících se vývojem těchto technologií.

*Kultivované maso = termín označující maso (zahrnující svalové buňky, tukové buňky, pojivové tkáně, krev a další složky) produkované kultivací zvířecích buněk, nikoli porážkou živého zvířete. (Zdroj: New Harvest - výzkumný ústav, který má za cíl urychlit pokrok v buněčném zemědělství.)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů