Čtvrtek, 16. května 2024

Končily v koši. Díky novému návodu se teď nevydané obědy z jídelen převážejí do azylových domů a uprchlických center

Končily v koši. Díky novému návodu se teď nevydané obědy z jídelen převážejí do azylových domů a uprchlických center

Minulý týden se převezlo 122 nevydaných obědů z pražských jídelen a 100 chlazených neprodaných baget a sendvičů do Azylového domu sv. Terezie a dvou hotelů, kde jsou ubytovaní uprchlíci z Ukrajiny. Převozy koordinuje organizace Zachraň jídlo, která vydala první brožuru shrnující podmínky pro darování vařeného jídla v Česku určenou provozovatelům jídelen, cateringů a charitativním organizacím. Ve větších provozech zbývá denně až 25 kg nevydaných pokrmů, které by se tak mohly zachránit. Zachraň jídlo nyní vyzývá všechny jídelny a charity v Praze, které se chtějí zapojit, aby se zaregistrovaly do databáze na webu www.zachranjidlo.cz.


,,Přijde nám nesmyslné vyhazovat kvalitní obědy, do nichž kuchaři vložili maximum energie, když mohou pomoci lidem v nouzi," říká Anna Strejcová, ředitelka Zachraň jídlo, tedy organizace, která se v České republice snaží zavést systém na darování,
a upřesňuje: ,,denně by se z každé větší jídelny mohlo zachránit 10-20 nevydaných obědů, které teď končí v gastroodpadu."


První takový dokument v České republice
,,Když jsme dávali dohromady podklady, jednalo se skoro o detektivní práci. Pátrali jsme ve vyhláškách, kontaktovali právníky, Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo financí, hlavní hygieničku, Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci a další úřady. Proběhly desítky schůzek, než jsme na stole měli ucelený přehled podmínek, který dosud nikdo nevytvořil," popisuje psaní dokumentu projektová manažerka Denisa Rybářová ze Zachraň jídlo.


TIP: Místa, kam darovat trvanlivé potraviny naleznete v mapě projektu KAMsNIM.cz

Manuál vyjasňuje podmínky pro darování, aby dárci a příjemci pokrmů neměli obavy z možných sankcí. Právě obavy z postihu jsou hlavní překážkou v darování pro gastroprovozy, jak popisuje Petr Brož, Manažer bezpečnosti a kvality potravin ve společnosti Compass Group, která se na projektu darování podílí dlouhodobě: ,,Pro všechny restaurace je naprostý základ dodržování hygienických pravidel, aby darované jídlo bylo 100% bezpečné, tj. že se dostane ke klientům charit včas, za dodržení požadovaných teplot a v odpovídajících hygienických podmínkách. Věříme, že se díky novému detailnímu manuálu nastaví a sjednotí pravidla i na straně organizací, které budou darované jídlo vydávat hostům, a že budou akceptována i ze strany dozorových orgánů."


V příručce Jak darovat hotové pokrmy? je přesně popsáno, kdo nese právní odpovědnost za nezávadnost pokrmů v různých fázích redistribuce, jaké hygienické předpisy je nutné dodržovat, jak je to s odpočtem DPH při darování a jak se liší darování z komerčních subjektů a příspěvkových organizací. V příloze jsou pak k dispozici vzory předávacího protokolu a analýzy kritických bodů HACCP, která zajišťuje bezpečnost potravin.


Redistribuce v praxi: Azylový dům i zařízení s uprchlíky

Převoz hotových pokrmů má sloužit lidem v nouzi, jako jsou senioři, rodiče samoživitelé, lidé bez přístřeší i uprchlíci z Ukrajiny. ,,Teplé, plnohodnotné jídlo je pro naše klienty luxus. Mnoho z nich teď jí, co kde najdou. V důsledku nesprávné životosprávy a absence plnohodnotné stravy často trpí zažívacími problémy, které dále přecházejí v chronická onemocnění," říká Hana Štěpánová z Azylového domu sv. Terezie v pražském Karlíně, podle které počet lidí v nouzi v posledních letech významně stoupá mimo jiné kvůli dopadům pandemie.

V týdnu od 14. března odstartovalo Zachraň jídlo redistribuci v praxi. Pokrmy se převážely do celkem dvou hotelů v Praze, kde jsou ubytovaní lidé z Ukrajiny, a do Azylového domu sv. Terezie. ,,Převozy zatím stále testujeme, v minulém týdnu se podařilo přepravit 122 vařených pokrmů a k tomu asi 100 chlazených baget a sendvičů," říká Rybářová.


Čerstvé bagety a sendviče, putují denně z lednic FreshPoint. "Naším posláním je pomáhat lidem zdravě se stravovat v zaměstnání, a proto nás těší dvojnásob, že pokrmy neprodané v kancelářích neskončí v koši, ale že i lidem v nouzi dopřejeme kvalitní stravu," říká Jan Langer, zakladatel FreshPointu.


Logistiku zajišťuje firma DoDo. ,,Iniciativu Zachraň jídlo dlouhodobě sledujeme a v její činnosti vidíme velký společenský přínos, protože kombinuje boj s plýtváním a pomoc potřebným. Jsme proto rádi, že můžeme také přiložit ruku k dílu a projektu pomoci tím, co nám jde nejlépe - zajištěním kvalitní městské logistiky. Logistiku humanitární pomoci se snažíme napříč zeměmi zajišťovat od počátku konfliktu a velmi nás těší, že intenzita pomoci ze strany firem ani jednotlivců stále nepolevuje," komentuje projekt Michal Menšík, CEO DoDo Group.


Příručkou to nekončí

Vydáním manuálu se podařilo odstranit první z bariér, kvůli kterým dosud k darování pokrmů nedochází.?? Zachraň jídlo nyní pracuje na vytvoření platformy, díky které se budou moci propojit velké gastroprovozy s charitami v okolí, celý proces by se tak zrychlil.
S vytvořením platformy pomáhají dobrovolníci z komunity expertních dobrovolníků Česko.Digital. Dále chce Zachraň jídlo řešit také specifické případy darování ze školních, nemocničních jídelen. Pomoct v další práci mohou jednotlivci i firmy příspěvkem ve sbírce na portálu Darujme nebo expertním poradenstvím v oblasti legislativy, logistiky a dalších.



Podklady:

Manuál Jak darovat hotové pokrmy? a podpůrné materiály

Foto: Štěpán Lohr

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů