Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lékárníci: Léky nepatří mezi odpadky ani do WC, musí do spalovny

Lékárníci: Léky nepatří mezi odpadky ani do WC, musí do spalovny

Lidé by neměli vyhazovat léky do běžného odpadu ani do WC, protože mohou ohrozit další osoby, zvířata nebo kontaminovat pitnou vodu. Skončit by měly jedině ve spalovně, připomněla dnes v tiskové zprávě Česká lékárnická komora (ČLnK). Zásoby léků a jejich dobu použitelnosti je podle ní ideální kontrolovat dvakrát ročně.

"Nebudeme se tak vystavovat nebezpečí z užití znehodnoceného léku a zamezíme situacím, kdy například v noci při akutním nachlazení zjistíme, že je lék na snižování teploty prošlý, aniž bychom měli k dispozici jiný, bezpečný," uvedl prezident ČLnK Aleš Krebs.

Vyhodit je třeba nejen léky prošlé, ale i nevhodně skladované nebo dlouho otevřená balení. Vyřazené pak nemají končit v běžném komunálním odpadu, ale zpět v lékárně, odkud budou odvezeny ke spálení.

"Pokud léky skončí v běžném odpadu, mohou se k nim dostat jednak menší zvířata, v některých případech i lidé. Těm mohou způsobit při požití zdravotní problémy," uvedla komora. Nevhodné je i splachování léčiv do toalety, protože se jimi kontaminuje odpadní voda. Čistírny vody nemusí látky obsažené v léčivech spolehlivě odstranit a v řekách pak mohou škodit tamním živočichům. Vyčištění vody od léků, aby byla znovu pitná, je navíc i dražší.

TIP: Kam s prošlými léky poradí spolehlivě aplikace www.KAMsNIM.cz

Naopak papírové obaly mohou do běžných kontejnerů na tříděný papírový odpad. Doplňky stravy nebo kosmetiku není nutné do lékáren vracet, ani když tam byly zakoupené.

Na léky má každá lékárna speciální kontejner, kam odevzdaná léčiva ukládá, dokud je nevyzvedne firma s certifikátem na jejich likvidaci. Ve spalovně se spálí za vysoké teploty, kontrolují se i emise.

"Tento způsob zamezuje dvěma největším rizikům, že se léky dostanou do rukou nepovolané osoby a že jejich neodborná likvidace bude mít negativní dopad na zdraví lidí či zvířat a na životní prostředí," doplnil viceprezident komory Martin Kopecký. Zároveň varoval, aby lidé léky spalovali sami doma, třeba v kamnech, protože nezajistí dostatečnou teplotu a nevyhnou se úniku emisí do ovzduší.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů