Pátek, 19. dubna 2024

Jak správně vybrat jednorázové rukavice, není to jen o barvě, jde i o vaše zdraví...

Jak správně vybrat jednorázové rukavice, není to jen o barvě, jde i o vaše zdraví...

Na trhu je nepřeberné množství ochranných rukavic. I když se na první pohled může zdát, že v nich není rozdíl a je tedy jedno, které si vyberete. Opak je pravdou.

Jednorázové ochranné rukavice patří k nejčastěji využívaným prostředkům osobní ochrany. Setkáváme se s nimi v řadě oborů. Poskytují ochranu před viry, bakteriemi, chemikáliemi, plísněmi, mikroby, ale i před mechanickým poškozením kůže. I zde platí, že důležitá je správná hygiena rukou, tzn. dodržování zásad hygieny rukou spojené s používáním ochranných rukavic. Pak teprve chráníte jak své ruce, tak i své zdraví, protože je velmi snadné nakazit se pouhým dotykem s infikovaným předmětem či člověkem. Jednoduše platí: Vaše zdraví máte ve svých rukou...
Jednorázové ochranné rukavice jsou jak osobním ochranným prostředkem, tak i zdravotnickým výrobkem. Kvalitu rukavic a jejich vlastnosti upravují přísné a podrobné směrnice, které stanovují příslušná nařízení společně s harmonizovanými normami. Rukavice nabízené firmou MEDICAL PROTECT, s.r.o., které nově využijí i děti na naší podzimní úklidové akci Ukliďme Česko podléhají dvojí klasifikaci. Rozlišujeme u nich třídy a kategorie:
Zdravotnické rukavice - směrnice 93/42/EHS a 2007/47/ES a norma MDR 2017/745
Třída I - diagnostické rukavice
Třída I sterilní - diagnostické sterilní rukavice
Třída IIa - chirurgické rukavice
Ochranné rukavice - směrnice 89/686/EHS a norma EU 2016/425
Kategorie I - pro použití v podmínkách s minimálním rizikem
Kategorie II - pro použití v podmínkách se střením rizikem
Kategorie III - pro použití v podmínkách s vysokým rizikem
Nejčastěji se můžete setkat s těmito typy rukavic: nitrilové, vinylové a latexové rukavice. V čem se liší? Je toho více, tak půjdeme postupně. Už z uvedeného rozdělení vyplývá, že jsou vyrobeny z různých materiálů, což znamená, že se liší jak jejich vlastnosti, tak i výhody.
Nitril neboli nitril butadien kaučuk (NBR) je materiál vyrobený z organických chemických sloučenin. Hlavní výhodou nitrilu je, že snižuje riziko vzniku alergie IV. typu, protože v nitrilových rukavicích je minimalizován obsah chemických akcelerátorů a neobsahují latex. Nitril je velmi vhodný pro použití ve zdravotnictví.
Vinyl je jedním z PVC plastů - polyvinylchlorid. A právě tato surovina rozhoduje o nižší ceně vinylových rukavic.
Latex se vyrábí ze stromu Hevea brasiliensis. Přesněji, z tohoto stromu se získává kaučukové mléko, které se dále zpracovává na mléčnou šťávu a ta slouží k výrobě latexu. Uvádí se, že 90 % světové výroby latexu se nachází v Asii. Nevýhodou latexu je, že může způsobovat alergii I. typu. Na druhou stranu jsou rukavice vyráběné z latexu biodegratovatelné a přívětivé k životnímu prostředí.
A teď blíže k jednotlivým typům:
Nitrilové rukavice jsou ideální alternativou k rukavicím vyrobeným z přírodní suroviny. Neobsahují latexové proteiny, a proto jsou vhodné i pro lidi s citlivou kůží se sklonem k alergiím. Mají minimální obsah urychlovačů vulkanizace. Jejich velkou výhodou je odolnost vůči chemikáliím, i proto jsou v nabídce prodejců nejen rukavice pro zdravotnictví, ale i nitrilové rukavice pro automechaniky i pracovníky v chemickém průmyslu. Chrání tedy, jak proti bakteriím a virům, tak i proti chemickým látkám. Pružnost nitrilu je mírně nižší než u latexu, ale nitril je zase více odolný proti protržení. V nabídce prodejců naleznete nitrilové rukavice s mikrotexturou a dodatečnou texturou na koncích prstů. Existují však i celotexturované rukavice. Rukavice pro profesionály Powergrip a jejich nástupce Gogrip dokonce nabízejí diamantovou strukturu. Jsou tedy silnější než klasické běžně dostupné rukavice. Díky této diamantové struktuře garantují dokonalý úchop a ochranu při práci v náročných podmínkách, a to i když pracujete s mazivy, tuky nebo ve vlhkém prostředí. To vše vysvětluje jejich široké využití napříč různými obory. Setkáte se s nimi jak ve zdravotnictví, v automobilovém průmyslu, potravinářském průmyslu, domácích dílnách i kosmetických salonech. Nabídka nitrilových rukavic je tak široká, že v podstatě každý obor si z nich vybere ty pravé.
Vinylové rukavice jsou šetrné ke kůži lidí, kteří mají sklon k alergiím I. a IV. typu. Velkou výhodou je jejich cena, protože se vyrábí ze suroviny, která je nejsnadněji dostupná v porovnání s ostatními nabízenými rukavicemi. Povrch rukavic je texturovaný, což umožňuje snadné uchopení předmětů a také mimořádnou dotykovou citlivost. Vinylové rukavice jsou obvykle používány v průmyslu, při péči o pacienty a v ošetřovatelství a pro zpracování potravin. Velmi oblíbené jsou pro úklid jak v domácnosti, tak i na zahradě.
Latexové rukavice se vyznačují vysokou pružností, odolností a pohodlným používáním. Nejvíce jsou oblíbeny pro jejich dotykovou citlivost, která poskytuje pocit, tzv. druhé pokožky rukou. Jsou také velmi měkké.
Jejich nevýhodou je, že mohou u citlivých lidí způsobovat alergie I. typu. Latexové rukavice jsou ideální volbou v kosmetických salonech, zdravotnictví, potravinářství a úklidu.
Dále se často řeší pudrované či nepudrované rukavice. A také sterilizace rukavic. I na to se spolu podíváme.
Pudrované x nepudrované rukavice:
Nepudrované rukavice mají oproti rukavicím pudrovaným snížený obsah proteinů (bílkovin přírodního kaučukového latexu) a pozůstatků chemických přípravků z výrobního procesu. Pudrované rukavice se snadněji navlékají, zejména v teplejších podmínkách, kdy se kůže potí. Rukavice nepudrované jsou zase příznivější pro pokožku, takže vhodnější pro lidi s citlivou kůží a jsou běžné v potravinářském průmyslu a ve zdravotnictví, kde kontaminace s pudrem nemusí být žádoucí.
Sterilní x nesterilní rukavice:
Platí, že sterilní by měly být chirurgické rukavice. Pak rozlišujeme u rukavic dva druhy sterilizace: radiační sterilizaci (gama záření) - symbol R a sterilizaci ethylenoxidem - symbol EO. Vyšetřovací rukavice mohou být sterilní i nesterilní. Ochranné rukavice bývají zpravidla nesterilní. U těchto rukavic je sterilizace v podstatě zbytečná.
Všechny výše uvedené informace se vztahují k jednorázových ochranným rukavicím, které nabízí firma MEDICAL PROTECT, s.r.o., která zároveň podpořila darem nitrilových rukavic náš projekt Ukliďme Česko.
Teď už víte, které rukavice jsou pro vás ty pravé? Pokud ano, neváhejte navštívit e-shop MEDICAL PROTECT, s.r.o., kde jsou tyto rukavice skladem a osobní odběr v Brně je zdarma.
A ještě malý dodatek přímo od MEDICAL PROTECT, s.r.o.: ,,Velmi si vážíme toho, že se staráte o své okolí a udržujete ho čisté. I to je důvod, proč jsme podpořili projekt Ukliďme Česko darem ochranných prostředků. Rádi bychom vám však pomohli ještě více a zajistili vám tak kvalitní ochranu rukou. Našim heslem je ,,Vaše zdraví máte ve svých rukou"... a proto vám ve spolupráci s Ukliďme Česko nabízíme jednorázovou slevu na našem e-shopu ve výši 10 % na nákup ochranných rukavic. Při objednávce napište kód UČrukavice202209. Kód je platný do 31.10.2022."
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů