Úterý, 19. března 2024

Eko dárky od Lush

Eko dárky od Lush

Od opakovaně použitelných obalů až po spolupráci s charitami a sociálními podniky - pokud jde o dárky, Lush má odpověď na potřeby uvědomělých spotřebitelů!

Lush je výrobce a maloobchodní prodejce čerstvé, ručně vyráběné kosmetiky, netestované na zvířatech, 100% vegetariánské a z 95 % veganské, z eticky získávaných surovin.

Pro snížení spotřeby konzervačních látek i obalů Lush vyrábí mnoho produktů v tuhé formě (65%) a v samo-konzervačním složení (šampuky, masážní oleje, deodoranty, nahatý make-up a mnoho dalšího?). Produkty, které nejsou nahaté, pak prodávají v recyklovaných a recyklovatelných zálohovaných obalech, které jsou součástí jejich uzavřeného recyklačního schématu Bring it Back.

Takže ať už pro své blízké vyberete jakoukoliv voňavou radost ze sortimentu Lush, pomáháte svou volbou ,,dělat svět krásnější, než jsme jej našli". Ale máme pro vás pár konkrétnějších tipů!

Co třeba hotové dárkové balíčky?
Lush nabízí širokou škálu dárků, mezi kterými najdete ten pravý pro každého a zároveň:
  • kupujete dárky etické a udržitelné od obsahu po obal,
  • věnujete produkty s pozitivním dopadem na planetu ve znovupoužitelných, recyklovaných a znovu recyklovatelných obalech,
  • podporujete komunity, dílny, řemeslníky a farmáře, od kterých má Lush báječné ingredience či obalové materiály a kteří pomáhají s environmentální a sociální regenerací.



Chce to přece jen něco úplně bez obalu?
Hledáte-li zero-waste dárky, řešením jsou dárky na míru ve znovupoužitelných látkových Knot Wrap obalech - šátcích vyrobených z recyklovaných plastových lahví nebo bio bavlny, vyrobenými řemeslnicemi v sociálním podniku Re-wrap, který podporuje komunitu a posiluje postavení žen.

Kouzlo Knot Wraps je i v tom, že dává radost znovu a znovu. Obdarovaný jej může opětovně použít, ať už jako obal na další dárek, nebo třeba módní doplněk, možnosti jsou nekonečné! Nejen, že šetříte odpad, ale je to jako dát dva dárky v jednom. Můžete i zalžit novou rodinnou tradici! Pár videonávodů, jak balíčky uvázat, najdete zde.

Jak sestavit svůj zero-waste starter pack? Vyberte do svého Knot Wrap balíčku nahatý produkt pro každou potřebu:

  1. Začněme s bezobalovou péčí o vlasy. Nejen zero-waste - bez obalu, ale také neskutečně praktické, jsou šampuky - ikonické produkty, které koncem 80. let spoluzakladatelka Lush Moc Constantine vynalezla! Tyhle šikovné (zvláště na cestování) nahaté tuhé šampony plné esenciálních olejů vydrží až 80 umytí, což je přibližně třikrát více, než vydrží šampon v lahvi. Jeden šampuk ušetří tři 250ml plastové lahve! Vyberte z rozmanité nabídky ten pravý a přidejte i znovupoužitelnou plechovku nebo udžitelnou korkovou krabičku na jeho uchování. Pokud jste zvyklí po umytí nanášet i kondicionér, Big, The Golden Cap a American Cream svou práci odvedou, aniž byste museli řešit, co s obalem.

  1. Přihoďte něco pro péči o pleť osvobozenou od plastů. Na čištění pleti skvěle poslouží mýdlo na obličej. Tu nejjemnější, nejšetrnější očistu zajistí například Fresh Farmacy s heřmánkem. O hydrataci se pak místo krému v kelímku postará tuhý hydratační olej, například Full of Grace s žampióny Portobello plnými vitamínů a minerálů.

  1. Sprcha a péče o tělo. Ani k čistotě těla není potřeba produkt zabalený do plastu! Co se vrátit ,,ke kořenům" a mýt se pěkně tradičním ručně vyráběným mýdlem? Ta od Lush jsou plná účinných přírodních ingrediencí a nesou rozmanité vůně pro každou náladu.

Naprostou zbytečností jsou také mikroplasty v exfoliačních produktech. Raději sáhněte po jednom z tuhých tělových kondicionérů (Buffy, Scrubee), které zastanou nejen peeling pomocí přírodních exfoliantů, ale díky spoustě hydratujících a výživných ingrediencí skvěle poslouží i místo tělového krému.
(Fun Fact: Jen díky samotným tuhým tělovým kondicionérům nebylo v roce 2015 zapotřebí 17 000 kg obalových materiálů.]

V zero-waste balíčku by neměl chybět ani univerzální parťák žíznivé pokožky Charity Pot Coin - veganský tuhý krém na ruce i tělo v cestovní velikosti, plný zvláčňujícího kakaového a bambuckého másla a zklidňující čerstvé aloe, který dává hned několikrát. 100 % ceny (minus daň) krému Charity Pot putuje do fondu na podporu malých sdružení, kampaní a dalších dobročinných projektů.

A nesmíme zapomenout na deodorant - bezobalovou variantou skvělou na cesty je náš bestsellerový Aromaco s vilínem viržinským a heřmánkovým octem.

Pokud si výběrem stále ještě nejste jistí, v kamenné prodejně nebo zákaznickém servisu Lush vám mile rádi s výběrem poradí - osobní přístup s cílem najít zákazníkovi ten pravý produkt je nakonec nejlepší environmentálně zodpovědnou praxí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů