Úterý, 19. března 2024

Vědci z AV ČR prosazují omezení zábavné pyrotechniky, je podle nich toxická

Vědci z AV ČR prosazují omezení zábavné pyrotechniky, je podle nich toxická

Ohňostroje vypouštějí do ovzduší řadu vysoce toxických látek, které představují nebezpečí pro člověka i pro životní prostředí. Lidé přitom o této skutečnosti nejsou dostatečně informováni nebo ji podceňují, uvedli v tiskové zprávě vědci z Akademie věd České republiky (AV ČR). Doporučují proto zábavnou pyrotechniku omezit či zcela zakázat, důležitá je podle nich také osvěta.

Emise z ohňostrojů přináší podle vědců obrovská zdravotní rizika. "Kdyby takové množství nebezpečných látek vypouštěl průmyslový podnik, čelil by soudnímu řízení a uzavření. Lidé ale tento podivný mix jedů a karcinogenních látek přímo vdechují," uvedl chemik Petr Klusoň z Ústavu chemických procesů AV ČR.

Ročně se podle vědců prostřednictvím zábavné pyrotechniky uvolní do ovzduší zhruba 12,5 tuny hořčíku, 0,8 tuny titanu, 1,2 tuny rubidia, 10,5 tuny barya, tuna stroncia a 0,5 tuny mědi. Například baryum se do ohňostrojů přidává kvůli zelené barvě. Za nepříznivé povětrnostní situace se ale během třičtvrtěhodinových ohňostrojů znásobí jeho přítomnost v ovzduší 580krát, upozornil Klusoň.

Zvýšené hodnoty v ovzduší navíc vědci zaznamenávají i několik dní po ohňostrojích. Podle ředitele Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR Martina Pivokonského se toxické látky zároveň dostávají do vody a půdy i do potravních řetězců.

Velká část pyrotechniky se kupuje z nelegálního prodeje, upozornili vědci s odkazem na údaje České obchodní inspekce. Takové petardy a rakety obsahují i látky, které nejsou v Evropské unii povolené. Problematika nebezpečných ohňostrojů však podle vědců není dostatečně diskutována jak na české a evropské, tak ani na globální úrovni.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů