Čtvrtek, 28. března 2024

Houba rostoucí v ovzduší s alkoholem trápí lidi v okolí destilérky Jack Daniel's

Houba rostoucí v ovzduší s alkoholem trápí lidi v okolí destilérky Jack Daniel's

Houba, které se daří v okolí palíren a skladů se sudy s alkoholem, trápí obyvatele malého města v americkém Tennessee. Hnědé, plíseň připomínající houbě s latinským jménem Baudoinia compniacensis, lidově známé jako "whiskey fungus" (whiskey houba), se daří v ovzduší s alkoholovými výpary. Porůstá stromy, auta, domy i zahradní nábytek. Jedna žena žijící nedaleko destilérky Jack Daniel's se kvůli jejímu šíření rozhodla soudit s okresem Lincoln County, píše list The New York Times.

Jack Daniel's v okrese s asi 35.000 obyvateli doposud postavil šest skladů pro sudy na zrání whiskey a staví sedmý. Lihovar také podle mluvčí Donny Willisové nyní žádá okres o změnu územního plánu v místě, kde by mohlo stát šest dalších skladů. Podle analýzy z minulého roku by příjmy za pronájem všech pozemků Lincoln County přinesly dohromady ročně až milion dolarů (asi 22 milionů korun), přičemž okres pro poslední účetní rok schválil výdaje v objemu 15 milionů dolarů (asi 332 milionů korun).

Christi Longová, majitelka místního sídla z roku 1900, které pronajímá pro svatby a další akce, žalovala okres Lincoln County už v lednu s tím, že sklady whiskey v okolí jejího majetku nemají všechna potřebná povolení. V případě jednoho skladu ve výstavbě jí tehdy soudce dal za pravdu a zrušil stavební povolení do chvíle, než Jack Daniel's potřebná povolení získá.

Melvin Keebler, generální ředitel destilérky Jack Daniel's, v prohlášení uvedl, že společnost jedná "v souladu se všemi místními, státními i federálními nařízeními, co se týče projektování, stavby i potřebných povolení pro své sklady". "Jsme odhodláni chránit životní prostředí i bezpečnost a zdraví našich zaměstnanců a sousedů," řekl Keebler.

Longová i její manžel Patrick nicméně řekli NYT, že houba se šíří po jejich nemovitosti, porůstá měděnou střechu i stěny, kovovou bránu, obrůstá magnólie v zahradě i nedaleké dopravní značení.

"Ta houba je teď na steroidech. Dokud si Jack Daniel's nenainstaluje vzduchovou filtraci na své sklady, které jsou asi 200 metrů odsud, bude to tu všude černé jak uhel," prohlásila Longová.

Houba, které svědčí alkoholové výpary, je známá nejméně od roku 1870, kdy ředitel sdružení francouzských výrobců lihovin Antonin Baudoin pozoroval šířící se "saze" na zdích destilérek ve francouzském Cognacu. Podle dnešních poznatků alkohol houbu mimo jiné vybavuje odolností vůči změnám počasí, a tedy i teplým létům v Tennessee.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů