Čisté potraviny mají budoucnost
Obavy z nemoci šílených krav nahrávají biofarmám. V Česku se zvyšuje zájem o
potraviny [https://www.kamsnim.cz/categories/food] s ekologickým certifikátem.
Ekologičtí zemědělci nemají v Česku snadné živobytí. Víc než o zisky se jim
jedná o ohleduplný vztah k přírodě. \"Těší nás, že více než polovina požadavků
testovat na nemoc šílených krav je z biofarem\", uvedl ze Svazu ekologických
zemědělců PRO-BIO Šumperk Jiří Urban. \"Zákazníků, kteří nakupují naše výrobky,
přibývá. Nejčastěji jsou zastoupeny ženy od 30 do 40 let. Spotřebitel oceňuje
vysokou kvalitu masa produkovaného v přirozených podmínkách bez chemikálií. Na
potravinách je znát, že pocházejí ze zvířat s dostatkem pastvy a volného
pohybu\", uvedl p. Urban. Na ekofarmách se krevní ani masokostní moučka nikdy
neobjevila. Ekozemědělci zcela odmítají diskutovat o míře nezávadnosti moučky z
Česka. Říkají, proč vůbec živit zvířata nepřirozeným krmivem v honbě za vyššími
přírůstky horší kvality, když pak váznoucí odbyt musí stát řešit dotováním
vývozů. V České republice se někteří ekologičtí farmáři sdružili. Na příklad
Zemspol reprezentuje čtyři ekologické farmy zaměřené na produkci skotu v oblasti
chráněné krajinné oblasti Labské pískovce a Národního parku Českosaské
Švýcarsko. Úzce spolupracuje se zpracovatelskou firmou Biopark. Její
dodavatelské zázemí dnes tvoří na 50 \"ekofarem\" rozložených od Chebska po
Českolipsko. Tisk ZN. - Josef Kuřátko
Obavy z nemoci šílených krav nahrávají biofarmám. V Česku se zvyšuje zájem o potraviny s ekologickým certifikátem. Ekologičtí zemědělci nemají v Česku snadné živobytí. Víc než o zisky se jim jedná o ohleduplný vztah k přírodě. \"Těší nás, že více než polovina požadavků testovat na nemoc šílených krav je z biofarem\", uvedl ze Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Šumperk Jiří Urban. \"Zákazníků, kteří nakupují naše výrobky, přibývá. Nejčastěji jsou zastoupeny ženy od 30 do 40 let. Spotřebitel oceňuje vysokou kvalitu masa produkovaného v přirozených podmínkách bez chemikálií. Na potravinách je znát, že pocházejí ze zvířat s dostatkem pastvy a volného pohybu\", uvedl p. Urban. Na ekofarmách se krevní ani masokostní moučka nikdy neobjevila. Ekozemědělci zcela odmítají diskutovat o míře nezávadnosti moučky z Česka. Říkají, proč vůbec živit zvířata nepřirozeným krmivem v honbě za vyššími přírůstky horší kvality, když pak váznoucí odbyt musí stát řešit dotováním vývozů. V České republice se někteří ekologičtí farmáři sdružili. Na příklad Zemspol reprezentuje čtyři ekologické farmy zaměřené na produkci skotu v oblasti chráněné krajinné oblasti Labské pískovce a Národního parku Českosaské Švýcarsko. Úzce spolupracuje se zpracovatelskou firmou Biopark. Její dodavatelské zázemí dnes tvoří na 50 \"ekofarem\" rozložených od Chebska po Českolipsko.
Tisk ZN. - Josef Kuřátko
Sdílet článek na sociálních sítích