Pátek, 29. března 2024

Současný stav v certifikacích

Současný stav v certifikacích
Společnosti podnikající v odpadovém hospodářství a poskytující především služby je možno certifikovat podle ISO norem jen s určitými obtížemi. Proto v okolních vyspělých zemích používají specifickou certifikaci zvanou \"Entsorgungsfachbetrieb\", česky \"Odborný podnik pro nakládání s odpady\".

V Německu a Rakousku tento nový typ odborné certifikace v odpadovém hospodářství již zcela zastínil certifikace typu ISO nebo EMAS.

U nás na tento trend navázaly společně Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH), Sdružení veřejně prospěšných služeb (SVPS) a Sdružení průmyslu druhotných surovin (SPDS-APOREKO), které za pomoci Ministerstva životního prostředí založily v roce 2003 Sdružení pro udělování certifikátu Odborný podnik pro nakládání s odpady (SUCO). Od loňského roku bylo těchto certifikací u nás uděleno přes dvacet. Po dohodě s MŽP bude certifikace postupně zapracovávána i do vyhlášek ministerstva. Zájem je u nás obrovský, souhlas k provádění auditů má již pět certifikačních firem a další dvě o souhlas žádají.

V SRN tato odborná certifikace funguje již přes 10 let, je zakotvena v odpadovém zákoně a má ji skoro 10 000 podniků. V Rakousku certifikaci uděluje jediná společnost. Za čtyři roky jich udělila několik desítek. Certifikace se rozšířila již i na Slovensko a nyní dochází k vzájemné harmonizaci požadavků všech, a tím ke vzniku jednotné celoevropské odborné certifikace tohoto typu pro nakládání s odpady. Ta bude platit automaticky i ve všech ostatních státech Evropské unie, čímž by současně odpadly mimo jiné i mnohé administrativní zábrany a nutnost různých povolení, např. typu ADR.

Oborová certifikace podle požadavků kladených na Odborný podnik pro nakládání s odpady v sobě částečně spojuje jak řízení jakosti, tak environmentální řízení, přičemž se soustřeďuje především na specifika odpadového hospodářství.

Další vývoj u nás bude asi shodný s Německem a Rakouskem, takže podle jiných norem se odpadové hospodářství vbrzku již ani u nás certifikovat nebude.

AUTOR: JUDr. Ing. Petr Měchura
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů