Čtvrtek, 25. dubna 2024

Výcvik v přírodě aneb Cimrman průkopníkem ekologického životního stylu

Výcvik v přírodě aneb Cimrman průkopníkem ekologického životního stylu

Podařilo se nám objasnit další zajímavou část Mistrova života, která vnáší nové poznatky do světových dějin. Celá záležitost se začíná odvíjet na počátku roku 1914. V této době Cimrman zjišťuje, že jeho tělovýchovná jednota SUP poněkud ustrnula. Píše proto dopis svému příteli Bauhausovi a žádá jej, aby přijel do Liptákova a pomohl mu oživit dění. Bauhaus ihned po obdržení dopisu odjíždí za Cimrmanem. Spolu pak začínají organizovat cvičení v terénu. Tato cvičení jsou zaměřena na praktické dovednosti v přírodě jako například obstarání potravy, rozdělání ohně, příprava kořínků na 100 způsobů, hašení požárů svépomocí, atd. Tato cvičení si záhy získávají obrovskou oblibu a to i ve světě. A tak v červnu 1914 přijíždí do Liptákova skupina srbských studentů a žádají Bauhause s Cimrmanem, aby mohli absolvovat jejich cvičení v terénu. Naši géniové jsou potěšeni takovýmto zájmem a zařazují srbské studenty do svého programu. V Bauhausových poznámkách jsme dokonce nalezli týdenní plán jejich cvičení v terénu:

22.6. Pondělí - Slavnostní zahájení výcviku

23.6. Úterý - Den táboření

dopoledne - přednáška "Stavíme z ničeho"

odpoledne - stavba improvizovaného přístřešku

večer - nácvik spánku v přírodě

24.6. Středa - Den ohně

dopoledne - přednáška "Oheň & hašení snadno a rychle"

odpoledne - rozdělávání ohně

večer - hašení ohně

25.6. Čtvrtek - Den rostlinné potravy

dopoledne - přednáška "Jedovaté houby a rostliny"

odpoledne - sběr rostlinné potravy

večer - úprava rostlinné potravy

26.6. Pátek - Den živočišné potravy I.

dopoledne - přednáška "Nebojme se zbraní"

odpoledne - přednáška "Nebojme se krve"

večer - kurz první pomoci

27.6. Sobota - Den živočišné potravy II.

dopoledne - nácvik střelby - střelba na terč

odpoledne - lov živočišné potravy

večer - úprava živočišné potravy

28. 6. Neděle - Slavnostní ukončení výcviku

Další stránky Bauhausova deníku obsahují stručné zhodnocení průběhu jednotlivých dní:

22.6. Pondělí

Zahájení proběhlo bez problémů, všichni zúčastnění se velmi těší na plnění náročných úkolů v přírodě. Srbští studenti se straní kolektivu a tváří se poněkud znuděně.

23.6. Úterý

Po přednášce se všichni nadšeně vrhli na stavbu přístřešků, ve kterých měli strávit zbytek výcviku. Výsledkem je spousta zadřených třísek a rozhodnutí spát pod širým nebem. Noc jsme probděli, neboť hlučná lesní zvěř nám nedala usnout. Srbští studenti se straní kolektivu a tváří se poněkud znuděně.

24.6. Středa

Po přednášce se všichni nadšeně vrhli na rozdělávání ohňů. Všem se dařilo a zanedlouho jsme viděli, že účastníci rozdělávají jeden oheň za druhým. Při bližším prozkoumání situace jsme však zjistili, že ohně vznikají samovolně bez jakéhokoli přispění účastníků cvičení. Přivoláni hasiči. K večeru přesun na novou lokalitu s lesním porostem. Účastníci se znovu snaží postavit improvizované přístřešky. Druhá noc pod širým nebem. Přivykáme hluku lesní zvěře, probděli jsme pouze polovinu noci. Srbští studenti se straní kolektivu a tváří se poněkud znuděně.

25.6. Čtvrtek

Po přednášce se všichni vrhli do lesa na sběr lesních plodů. Asi po pěti hodinách se postupně navrací všichni účastníci notně poškrábáni a odřeni. Po vytřídění jedovatých rostlin a nepoživatelných předmětů jsme donuceni přečkat den bez jídla. Večerní program improvizovaně nahrazen přednáškou "Výhody štíhlé linie". Srbští studenti se straní kolektivu a tváří se poněkud znuděně.

26.6. Pátek

Celý den byl věnován přednáškám a tak nedošlo k žádným zvláštním událostem. Účastníci upustili od dalších pokusů vybudovat improvizované přístřešky a nyní se před spaním pouze modlí, aby nepršelo. Hluk lesní zvěře už nevnímáme, takže konečně si můžeme dopřát klidný spánek. Srbští studenti se straní kolektivu, ale na jejich tvářích se po dnešku objevila stopa zájmu.

27.6. Sobota

Jak jsme předpokládali, dnešní den byl nejtěžší z celého výcviku. Nejprve nastal problém s výběrem terčů. Cimrman jako velký milovník zvířat nemohl přenést přes srdce, že by se střílelo do zvířat, byť jen nakreslených. Proto zvolil terče s lidskou postavou. Do těchto terčů však zase odmítli střílet účastníci výcviku. Ovšem s výjimkou srbských studentů, kteří naopak stříleli s viditelným zájmem a nadšením. Zvláště pak student Gavril Princip se ve střelbě zdokonalil natolik, že jeho střely neminuly cíl. Odpolední lov pak zrušen úplně, neboť střílet živou zvěř bylo všem účastníkům líto, kromě srbských studentů. Ti však zase prohlásili, že by to byla nuda. Lov improvizovaně nahrazen sběrem lesních plodů, bohužel s podobným výsledkem jako ve čtvrtek. Večerní program nahrazen přednáškou "Jak přežít bez jídla". V bezměsíčné noci se neozval ani jeden zvuk. Nezvyklé ticho nám nedá spát a probdíme celou noc. Srbští studenti se straní kolektivu, ovšem do pozdní noci se vzrušeně baví o dnešních střelbách a o jakémsi Ferdinandovi. Pravděpodobně jde o nějakého jejich společného přítele.

28.6. Neděle

Ráno zjišťujeme, že srbští studenti nás opustili beze slova rozloučení. Oba nás to s Járou zarmoutilo, nicméně nemohli jsme zkazit poslední den ostatním účastníkům výcviku. Při slavnostní ukončení vyjádřili všichni své uspokojení a radost, že už to konečně mají za sebou. Slavnost bohužel přerušena zprávou ze Sarajeva o úspěšném atentátu na následníka trůnu.

Zdroj: nadrevo.blogspot.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů