Čtvrtek, 28. března 2024

Kvalitní matrace - základ pro zdravý spánek

Kvalitní matrace - základ pro zdravý spánek

Kvalitní matrace v kombinaci s vhodným podkladem (roštěm) poskytuje dostatečnou vzušnost, zaručuje dokonalé rozložení hmotnosti, a tím také ideální anatomickou polohu páteře a uvolnění zádového svalstva během spánku.

Některé typy matrací

Pružinové matrace velmi dobře dýchají, proto je lze použít i do vlhčího prostředí. Zahrnují širokou škálu typů od standardních až po luxusní matrace s dlouhou životností. Potřebují pevný podklad (desku nebo laťkový rošt, kde mezery mezi jednotlivými laťkami nepřesáhnou 4 cm), nejsou vhodné na polohovatelné rošty. Na trhu jsou typy, které se liší materiály použitými v izolační vrstvě (odizolování pružinového jádra) a na ložné ploše (tzv. nosná vrstva), které ovlivňují výsledné vlastnosti matrací, jako je tuhost a doporučená nosnost. Mohou to být pružinové matrace s vysokou pružností a vzdušností, pružinové matrace s ortopedickými vlastnostmi a klimatizovanými funkčními stranami (zimní strana vlna, letní strana duté vlákno), matrace s anatomickými zónami, které se perfektně přizpůsobí křivkám těla. Pružinové jádro může být obloženo kokos-latexovou deskou, která matraci vyztuží a prodlouží její životnost.

Matrace s taštičkovou pružinou zahrnují širokou škálu typů od jednodušších až po vysoce komfortní zónové matrace s dlouhou životností. Taškové jádro použité v matraci obsahuje pružiny samostatně uložené v textilních sáčcích, takže se vzájemně nedotýkají. Jednotlivé sáčky jsou propojeny a pro zvýšení stability jádra fixovány vrstvou netkané textilie. Taškové matrace mají velmi dobrou bodovou elasticitu, vynikající ortopedické vlastnosti a poskytují individuální oporu páteře. Jednotlivé strany se mohou lišit použitými materiály a tuhostí (hard a soft), luxusní typy mají několik anatomických zón poskytujících individuální oporu zvlášť v oblasti hlavy, ramen, trupu, boků a nohou.

Matrace s polyuretanovým jádrem nedokážou zajistit tak dobrou cirkulaci vzduchu jako matrace pružinové, proto se doporučuje uložit tyto matrace na prodyšný podklad (lamelový rošt), který podpoří jejich anatomické vlastnosti, matrace s vyšším jádrem lze uložit na pevný (laťkový) rošt. Polyuretanová pěna může mít podobu monobloku nebo sendviče v různém složení, v kombinaci různých gramáží pěn a s perforací jádra či nosné vrstvy a také s anatomickými zónami. Složení sendviče je specifické pro každý typ matrace a má vliv na tuhost a ortopedické a relaxační vlastnosti matrace. U luxusních typů lze individuálně nastavit tuhost podle váhy a výšky uživatele.

Matrace s jádrem ze studené pěny mají větší póry, jsou proto prodyšnější, mají lepší elastické vlastnosti, tvarovou stálost, jsou komfortnější a lépe kopírují křivky těla než matrace z PUR pěny. Díky kombinaci různých tuhostí pěn a propracovaným perforacím jádra zajišťují ideální anatomickou polohu páteře. Studená pěna je v některých případech kombinována s pěnou línou (neboli termopěnou), která přizpůsobuje tuhost a tvar množství absorbovaného tepla, takže respektuje nároky jakékoli váhové kategorii při všech polohách ve spánku (na zádech, na boku atd.). Matrace s jádrem ze studené pěny mají výborné ortopedické vlastnosti a dlouhou životnost. Je-li do středové části jádra vložena 3D mřížka (hustá síť vertikálně kladených polyesterových vláken), dochází k dokonalému odvodu absorbovaných vodních par.

Latexové matrace jsou díky směsi umělého a přírodního latexu naprosto antialergické. Jejich typy se navzájem liší výškou jádra, provedením a počtem anatomických zón. Třízónová jádra poskytují zvýšenou oporu v oblasti trupu, pětizónová jádra zase individuální oporu zvlášť v oblasti hlavy, ramen, trupu, boků a nohou. Vzdušnost latexového jádra zajišťují odvzdušňovací kanálky. Latexové matrace je nutné uložit na prodyšný podklad, ideální je lamelový rošt, matrace s vyšším jádrem lze uložit i na laťkový rošt. Latexové matrace ( mimo typů vystuženvch kokos-latexovou deskou) jsou ideální pro použití v kombinaci s polohovatelnými rošty, a to jak mechanickými, tak poháněnými elektromotorem.

Anatomické V-zónování
Spodní vrstva matrace je opatřena horizontálním profilováním do několika anatomických zón, horní vrstva dotýkající se lidského těla úhlopříčným zónováním. Oboustranné vlnité tvarování spodní vrstvy navíc zajišťuje potřebné provzdušnění jádra i při kontaktu matrace s jejím podkladem. V-zónové drážky směřují především pod hlavu, ramena a bederní páteř, kde je matrace zatěžována největší tělesnou hmotností, takže zabezpečí dostatečnou oporu páteře, optimální cirkulaci vzduchu i odvod vlhkosti od těla uživatele.

Technologie 2 v 1
Matrace je zhotovena ze dvou nelepených druhů latexu, s pevnou podporou (spodní vrstva s vyšší hustotou) a výjimečnou měkkostí (horní vrstva s nižší hustotou). Otevřená struktura buněk použitého materiálu umožňuje účinnou cirkulaci vzduchu a zabraňuje zadržování vlhkosti v jádru matrace. Matrace má antibakteriální vlastnosti a díky výrazné elasticitě dokonale kopíruje tvar lidského těla, takže mu poskytuje optimální podporu. Tato kombinace zaručuje matraci dostatečnou tvrdost, možnost oboustranného použití, díky výborným ortopedickým vlastnostem je vhodná i pro osoby dlouhodobě upoutané na lůžku.

Partnerské matrace
V důsledku rozdílné stavby těla muže a ženy dochází v jednotlivých partiích k rozdílnému zatížení matrace. Výraznou roli při tom hraje i vyšší váha partnera, takže matrace o stejné tuhosti nemusí být pro oba partnery stejně pohodlná. Spánkový komfort výrazně zvýší rozdílná tuhost jednotlivých lehacích ploch v závislosti na individuálních požadavcích každého z partnerů. Partnerská matrace zohledňuje rozdílné fyziologické potřeby muže a ženy, její jádro složené z tepelně modifikovaných pěn různých tuhostí a RE pěny nabízí vysoký komfort co nejširšímu váhovému spektru uživatelů. Líná pěna použitá v nejzatíženější bederní oblasti matrace optimalizuje svou tuhost v závislosti na absorbovaném teple. Měkčí strana (soft - doporučená pro ženy) je určena pro uživatele s nižší hmotností nebo s požadavkem na měkčí lůžko, tužší strana (hard - doporučená pro muže) je vyrobena z pěn vyšší objemové hmotnosti a je určena pro osoby s vyšší váhou nebo preferující tvrdší lůžko. Prokrvení svalů a pokožky v průběhu spánku příznivě ovlivňují masážní nopky.

Zdroj: Alena Mullerová - Welnnes jako životní styl, nakldatelství Era

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů